555. ANVÄND SVENSKA SPRÅKET


555. ANVÄND SVENSKA SPRÅKET
av Jan Ivarson, 2017-05-01.

Många vill visa sin begåvning med att använda amerikanska uttryck i svensk konversation. Det blir allt vanligare. Alla vill nog inte ståta med sina kunskaper utan snarare tvärt om. De tar till amerikanska ord av slentrian eller för att de inte kommer på de svenska orden. Så håller vårt land på att globaliseras och det stöds av våra media, även public service.

Public service – så har även jag kallat våra statsfinansierade media men avser i framtiden kalla dem Statsmedia. Vi har Statsmedia som vi tvingas betala till och så har vi statsstödda media, till exempel tidningar som uppbär statsstöd. Tanken med det är god för att garantera mångfald i åsiktsspridning. Istället har vi fått statsunderstödda mediebolag som driver politiska propaganda för makthavarna, istället för att granska dem.

Vill uppmana läsekretsen att framgent kalla våra licensfinansierade mediebolag för Statsmedia.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens anmodan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/554-vad-skiljer-vardforetag-fran-andra/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/556-flygskatt-och-valet-i-nederlanderna/

3 tankar på “555. ANVÄND SVENSKA SPRÅKET

  1. Nja, jag brukar kalla Public Service för Public Disservice, vilket är svårt att översätta. Men jag håller med dig. Dessa ”coola” amerikanska uttryck är en styggelse. Men vete katten, nu när Lernia har startat en trend att införa en ny rikssvenska som ska spegla den nya nysvenska sammansättningen i samhället, så att en bruten svenska möter en när man ringer upp telefonsvarare (och alltfler telefonister), vilket fler företag och myndigheter lär hålla på att ta efter. Kanske borde vi med den officiella svännska hållningen i stället för statsmedia kallade det ztadtsmeida, eller något sådant.

  2. Ja men ”Statsmedia” är ju med i Arbetsgivareföreningen som numera kallas ”Svenskt Näringsliv”. Jag har noterat en ökande moderatorientering på senare år, framförallt hos SVT:s nyhetsredaktion. Men vad gäller språkförstörelsen har du helt rätt.

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.