179. SÅLT SMÖRET OCH TAPPAT PENGARNA


179. SÅLT SMÖRET OCH TAPPAT PENGARNA
av Jan Ivarson, 2014-10-25.

I Sverige har vi upplevt några dagar av u-båtsjakt i Stockholms skärgård efter flera års lugn på den fronten. Lugnet kan förstås ha berott på att intrång inte blivit kända för allmänheten eller ens för marinen. Jakten lär pågå ännu men är inne i ett annat skede sägs det. Det är heller ingen jakt utan en aktion för inhämtning av underrättelser har vi fått veta.

Det senare är bättre benämning med tanke på att landet saknar resurser för u-båtsjakt. Det nya skedet är också bra beskrivning med tanke på att fartygen drogs hem till kaj för underhåll under pågående sökning på fjordarna. Nu lär de vara ute igen enligt vissa tidningar. Lite som i fotboll med paus mellan halvlekarna, men man kan undra om båda lagen spelar med samma regler.

Det måste vara en kostsam insats. Tur att man varit förutseende och tidigare låtit en del båtar ligga vid kaj i Göteborg för att spara pengar och inte förbruka diesel och det är ju miljövänligt.

Anledning till att resurser saknas är att tidigare regeringar låtit/tvingat försvaret att sälja ut alla tunga helikoptrar som var utrustade för u-båtsjakt. Avsikten var att de skulle ersatts för flera år sedan av nya, men nu väntas de kunna levereras först år 2018. Undrar hur man gör en sådan beställning.

Ekonomin i min kommun är ansträngd. Nu är jag orolig för att den skall sälja ut våra brandbilar och brandslangar med löfte om att de skall ersättas om några år. Under tiden får brandförsvaret ägna sig åt utbildning och insamling av uppgifter om bränders olika skeden. Kanske kommer man på att outsourca brandförsvaret. Å varför inte leasa marinen av Putin.

Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.