215. GARANTIER MOT SKADEGÖRELSE


215. GARANTIER MOT SKADEGÖRELSE
av Jan Ivarson, 2015-01-04.

Under eftersläckningar och sanering efter moskébränder har muslimska företrädare krävt en bönelokalsgaranti, enligt en nättidning. Det är förståeligt att de reagerar på skadegörelse och bränder. Sådant kan aldrig accepteras.

Frågan är vad man menar med bönelokalsgaranti?

Då det gäller ekonomisk ersättning för uppkomna skador, bör fastighetsägare och de som driver verksamhet i lokalerna ha försäkringar för brand, stöld, skadegörelse och ansvar. Förmodligen tänker man sig något därutöver, som att samhället skall garantera att skadegörelse inte sker. Det är önskvärt men näst intill omöjligt att åstadkomma, men vissa åtgärder bör kunna vidtas. I media har det redan sagts att polisen fått i uppdrag att öka uppmärksamheten över invandrares lokaler.

Tyvärr kommer dessa brottstyper sannolikt öka i takt med ökad invandring av folkgrupper med olika religion och värderingar. Så ser det tyvärr ut i flera andra länder som folk flyr från. Det är inte troligt att Sverige kommer vara ett undantag men vi måste göra vårt bästa.

Vi skall har stor förståelse för invandrarnas oro över vad som skett, men måste få påpeka att invandrare samtidigt bör fundera över brottstyper de själva är överrepresenterade i och som var sällsynta för några årtionden sedan.

Svenskar uppskattar garantier för att stenkastning och bilbränningar upphör. Skottlossningar, kvinnoövergrepp, fall från balkonger och hedersrelaterade brott är sådant de flesta svenskar sällan hörde talas om under mitten av förra århundradet. De är lika oacceptabla som moskébränder.

Tillsammans bör invandrarorganisationer och svenska samhället samarbeta om problem mellan olika folkgrupper och hur vi på bästa sätt kan minska dem. Företrädare för moskéer har en given plats i det arbetet.

Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.