260. MEDIAS SKYGGLAPPAR


260. MEDIAS SKYGGLAPPAR
av Jan Ivarson, 2015-03-27.

En provinstidning har en fet rubrik med texten, ”Sju lastbilar blev lågornas rov”. Man vet inget om orsak till branden men polisen har rubricerat den som mordbrand. Nästan dagligen får vi veta att bilar brunnit, samtidigt som bilar blir säkrare. Mycket talar för att bilar brinner i vissa områden och att bränder drabbar alla bilmodeller.

Våldshandlingar har blivit så vanliga att då inget inträffat, skulle det kunna vara en nyhet på löpsedlar: INGET VÅLD, INGA SKJUTNINGAR IDAG, men sådana får vi aldrig se. Så har det blivit det senaste årtiondet och statsministern besökte nyligen en stadsdel i Göteborg för att se resultatet av sin politik.

Orsak till våld och bilbränder borde vara ämne för analys i tidningars ledare. Tidningars chefredaktörer skriver ledare om trivialiteter istället för att granska makten och samhällsutvecklingen. En ledare berättar om glansfull gala med två världsstjärnor. För att få till ledarartiklar med samhällsviktigt innehåll får tidningen köpa dem från frilansare och organisationer. Svaga ledare kan läsare fördra, men inte styrd nyhetsförmedling.

En TV-kanal tog upp att 225 000 svenskar som arbetat hela sitt liv nu lever på gränsen till vad EU betraktar som fattigdom. TV-kanalen förklarade att det skulle kosta cirka 4 miljarder kronor årligen att lyfta pensionerna och jämförde med att det är ungefär vad en u-båt kostar. Så skilda områden är politiskt korrekt för media att jämföra, mjuka frågor ställs mot hårda. En jämförelse man inte gjorde är att Migrationsverket beviljats mångdubbelt mer i extraanslag, utöver årliga anslag.

Det borde legat närmare till hands för media att jämföra vad en svensk fattigpensionär och en anhöriginvandrad pensionär har att leva på. Det skulle visa utfallet mellan de som betalat för sin pension hela livet och de som inte betalat något. Att så inte sker beror på medias självpåtagna censur. Det är ett skäl till att färre köper dagstidningar.

Anhöriginvandrare anses trots försörjningsstöd inte ha någon inkomst och är därför berättigade till fri hemtjänst och billig vård, enligt vad jag läst mig till. Principen är att den som betalt till en låg pension får dyrare vård, än den som inte betalat något. Frågan behöver belysas av de som vet bättre. Den dag media berättar hur det ligger till, har Sverige fått en trovärdig journalist.

När jag får veta att bilbränder, våldsutvecklingen eller fattigpensionärernas villkor behandlas i en svensk provinstidnings ledare, skall jag korka upp en flaska bubbel.

Jan Ivarson
politiskt obunden

2 tankar på “260. MEDIAS SKYGGLAPPAR

 1. Bra Ivarsson! Jag undrar bara när gemene man skall inse dessa fakta om pensionen. Själv får jag sälla mig till de fattiga. Med en utbildning till specialistsjuksköterska och många arbetade år inom landstigen kan jag se fram mot en pension som är 11 200 FÖRE skatt. Inser att jag borde lära mig något exotiskt språk och sedan låtsas vara asylsökande, det skulle göra mig mindre fattig som pensionär.
  Sedan tycker jag att de där orange kuverten som skickas ut. De som berättar att du skall bli en fattig pensionär, de kuverten borde förses med en svart sorg kant.

 2. En av de mest eleganta ”Ivarsonare” jag sett!
  Några av samtidens värsta galenskaper synliggörs och det blir pinsamt uppenbart vilken extremt inkompetent, alternativt förljugen, journalistkår Sverige har.

  Tack Jan!

  /Lars Agerstig
  honesty4u@hotmail.se

Ange din e-postadress och kommentera här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.