28. KYRKOVALET


28. KYRKOVALET
av Jan Ivarson, 2013-09-12.

Den 2 till 11 september 2013 kan svenskar rösta i kyrkoval, något som intresserar allt färre. I ett upplyst land får religion mindre inflytande och Svenska Kyrkan har inte varit aktiv för att underhålla kristna värderingar. Få i den svenska ursprungsbefolkningen tror på en plats i paradiset om de stupar utomlands i ett uppdrag för lösa andra länders konflikter.

Trots färre medlemmar i Kyrkan har antal stift och biskopar inte minskat. Ekonomiskt försöker Kyrkan möta detta med utförsäljningar som i sin tur får fler att lämna den.

Svenskar betraktar nu Kyrkan som en statlig institution som sköter kyrkogårdar och förvaltar byggnadsmässigt kulturarv i form av kyrkobyggnader och församlingshem. De senare har kommit att användas som bygdegårdar med den begränsningen att det inte tillåts glada fester med vinservering. Än så länge har dessa byggnader inte betraktats som oönskade nationalistiska symboler, d v s alltför svenska, men det är inte långt dit. Religiositeten i landet sköts av frikyrkor och de ökande invandrarnas religion.

Svensk medborgare som är myndig får delta i kyrkovalet om denne är medlem i Svenska Kyrkan. Med gamla värderingar är det förståeligt. Sett med nysvenska värderingar, som regering och Kyrkan propagerar för, kan det ifrågasättas. En person som inte är svensk medborgare men bosatt i Sverige, har rösträtt till kommunalvalet i sin kommun om jag är rätt underrättad. I den jämförelsen är det inte orimligt om alla myndiga svenska medborgare fick rösta på politiker som skall förvalta Svenska Kyrkan. I det pågående valet har det rapporterats att ett visst partis röstsedlar, som den politiserade kyrkan ogillar, inte har varit tillgängliga i vissa vallokaler. Man kan undra vad Gud tycker om det.

Utöver Kyrkans förvaltningsuppdrag för gemene man, sköter den kungliga förrättningar som dop, bröllop och begravningar. Om republikanerna vinner terräng så att kungahuset avskaffas, är det lämpligt att, om inte tidigare, samtidigt avveckla Svenska Kyrkan. Då kan fångarna släppas loss och bilda trossamfund likt andra frikyrkor som Smyrna, Livets Ord och Sjundedagsadventisterna.

Vi bör i tid se till att omskola biskoparna så de inte behöver hamna i omskolning Fas Tre. Med sin goda utbildning bör de passa för flera politiska uppdrag. För många år sedan konstaterade den kände humoristen Hasse Alfredsson att präster som skött kommunikationen lodrätt även borde klara av kommunikationer vågrätt. I politiken är det regel med bra personer på fel plats, så välutbildade präster bör passa för politiska kommunikationsfrågor i vid bemärkelse. Med anläggande av skägg ökar möjligheten för byte av religion, låt vara med begränsad karriärmöjlighet.

Med en växande muslimsk befolkning kan man fråga sig om det i framtiden kan bli aktuellt med parallellval till en muslimsk paraplyorganisation – kanske kallad Svenska Kalifatet.

Tänk er att politiska partier skulle tillsätta ledningen för en annan religion än den kristna? Då skulle kyrkovalet kunna utvecklas till ett kyrkokval för regeringen.

Med den omfattande invandringen är det förnuftigt att fundera på dessa frågor.

Jan Ivarson

//

1 tanke på “28. KYRKOVALET

  1. En bra beskrivning på hur systemet fungerar att rösta på Svenska kyrkan som är skild ifrån Staten, varför förekommer det inte några val som handlar om Pingstkyrkan? Som inte heller har något stöd av Staten.
    Personligen är jag Ateist men inte i vanlig mening utan min tro ligger i att vår Planet påverkas ständigt av Universums energier.
    Ett bombardemang av partiklar som vi inte ser som inte heller innehåller någon helig ande och än mindre någon Gud!
    Förresten den moderna vetenskapen kan framkalla Gud i våra hjärnor, ja t.o.m. att vi svävar utanför vår egen kropp, den energin kommer utifrån rymden, så att våra instrument kan förvrida hjärnorna på folk!
    Slutsatsen ur tron kommer det vilka hjärnspöken som helst, för det har våra forskare bevisat!

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.