44. VÅRDPARADOXEN


44. VÅRDPARADOXEN
av Jan Ivarson, 2013-10-05.

Vänsterpartiet vill se ökade satsningar inom vården. Det vill de flesta, så man kan fråga sig varför det inte redan skett. Orsaken är brist på pengar och på utbildad personal, läkare och sköterskor.

Brist på läkare bottnar i dålig planering och tidigare ovilja från läkarförbundet att öka utbildningen för att hålla uppe löneläget. Härtill kommer delvis ineffektiv politisk ledning av vården. För sköterskorna har låga löner och ansträngda arbetsförhållanden minskat intresset att välja yrket. Många har valt att arbeta i Norge där lönerna är högre.

För årtionden sedan hörde vi att Sverige behövde invandring för att ersätta en åldrande befolkning. Särskilt framhölls behovet av invandring, för att fylla behoven inom sjuk- och äldrevården. Men det blev inte så.

Äldrevården har blivit ett nytt sparområde med nerdragningar, i likhet men vad vi sett för försvaret och infrastrukturen. Hemtjänster delar ut fryst mat till de gamla. Menyn skulle inte gå att servera på en lunchrestaurang. Kostnaden för skolluncher och äldre är lägre än för luncher på fängelser och för ensamkommande barn.

Orsakerna är brist på pengar som med miljardbelopp går till invandring. Pengar går dels direkt för försörjningsstöd, dels indirekt för anpassningsprogram och ökat vårdbehov och sociala problem.

Äldrevården skulle behöva samma stöd som staten ger till invandring och vård av de som uppehåller sig illegalt i landet, de så kallade papperslösa. I stället ökar kraven på ytterligare nerdragningar i landet med skattetryck i världstopp. Då vill (V) ha ytterligare höjda skatter!

Svenska politiker förstår ekonomi för egen del, men har andra värderingar då det gäller samhällets kassor. Inget företag anställer 10 personer för att få en som kan göra nytta, men så beter sig regeringen. Därför har den skapat en paradoxal situation.

Ju fler invandrare vi tar in för sköta om den åldrande befolkningen, ju fler anställda måste kommunerna friställa i bland annat äldrevården, för att försörja ökat antal arbetslösa. Nu försöker man övertyga oss om att det är ett övergående problem. Det blir intressant att se hur många som tror på det på valdagen.

Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.