753. ÄR KUNSKAPER I TEKNIK OCH NATURVETENSKAP BILDNING?


753. ÄR KUNSKAPER I TEKNIK OCH NATURVETENSKAP BILDNING?
av Jan Ivarson, 2020-01-10.

Elförsörjningen visar att våra politiker och journalister saknar insikter. Även om el kan exporteras vissa tider, riskerar vi att få elbrist med avstängningar kalla vinterdagar med stiltje.
Bristen påskyndas av omställningar man vill tvinga fram i industrin för att minska utsläpp av koldioxid.
Om bilparken skall bli eldriven behöver den nya kärnkraftverk och utbyggnader av ledningsnätet. Vid årsskiftet skall istället ett fungerande verk stängas ner. Vi vill inte i framtiden höra makthavare säga: – Vi såg inte elbristen komma.

En förklaring är hur bildning värderas.
Personer med hög utbildning, samhällsställning och förmögenhet anses bildade, oavsett inom vilket område de verkar. Bland måttligt utbildade personer värderas kunskaper i humaniora högre än i teknik och naturvetenskap.
Den som refererar till Sokrates eller Rousseau anses bildad men inte den som nämner Bernoulli eller Avogadro. Den betraktas som en streber.

Personer med humanistisk utbildning är överrepresenterade i politiken. Det har medfört bristande förståelse för samhällets teknikbehov och driver på byråkratin inom sociala verksamheter, som välfärdsindustrin för migranter. Dessa ökar elbehovet och kräver mer infrastruktur och importerade livsmedel.

Sveriges andel av världens koldioxidutsläpp är ca 2 promille! Det tas som intäkt för ökad beskattning och ogenomtänkta förändringar i energibranschen som kan få katastrofala följder.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Läs fler krönikor genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan!

Föregående krönika: 752. AVUNDSJUKA KORTAR INGA VÅRDKÖER

Nästa krönika: 754. ETT LAND I FÖRFALL

 

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.