332. FRAMTIDA BÖRDOR


332. FRAMTIDA BÖRDOR
av Jan Ivarson, 2015-09-16.

Regeringen Löfven avser satsa tre miljarder på nya bostäder. De räcker bara till några månaders invandring. Senare har siffran närmare 5 miljarder skymtat fram. Oavsett vilket det är, så är det en droppe i havet för byggande av bostäder som behövs för att täcka behovet.

Regeringen försöker intala oss att invandring bara kostar till en början men blir lönsam på sikt. Enbart boendekostnaderna blir ansenlig för samhället med nuvarande inflöde av personer med låg egen betalningsförmåga.

De som söker sig till Sverige är ensamkommande ungdomar och familjer med barn. Invandrare har ofta fler barn än svenska familjer och de ensamkommande förväntas skaffa partners i hög grad från den region de lämnat. En betydande anhöriginvandring kan förväntas.

Antag att vi tvingas till trångboddhet, så att en invandrarfamiljs typlägenhet är 70 kvadratmeter. Många nysvenskar vill bo i storstäderna där hyrorna är som högst. Ett medelpris för hyra i landet är nu cirka 1 600 kr/kvm och högre för nybyggda bostäder. En bostad på 70 kvm kostar således cirka 112 000 kr/år eller 9 300 kr/månad.

En betydande andel nysvenskar från underutvecklade länder, kommer inte att kunna betala hyror under sin livstid och antagligen en begränsad del av deras nästa generation.

Boverket har visat att det behövs minst 430 000 nya bostäder fram till år 2020. Om alla blir trerumslägenheter på 70 kvm kommer årskostnaden stiga till över 15 miljarder kr per år fullt utbyggt 2020, om en tredjedel av hyrorna betalas av skattebetalarna.

Utgifterna bygger regeringen in åt oss och våra barn. En klen tröst är att vi knappast kommer att kunna bygga ens hälften av bostäderna som Boverket anser behövs men det kommer leda till ökade sociala problem. Då kommer vänsterfolk att ropa på politik för mindre klyftor. Då pengarna är slut kan utjämning endast ske med att alla får det sämre. Så vill vänstern ha det, för fattiga är deras väljare.

Så ser politiken ut idag.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

1 thought on “332. FRAMTIDA BÖRDOR

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.