24. NY TEKNIK OCH NYA AVTAL


24. NY TEKNIK OCH NYA AVTAL
av Jan Ivarson, 2013-08-25.

I media erbjuds allmänheten teckna avtal om IT-förbindelse via fiber. Då kan man få flera TV-kanaler och telefoni via fiber och förmånliga avtal, åtminstone till en början. Ett teknikbyte som bl. a. innebär att kopparkablar byts mot fiber. Kommunerna kommer få byta alla trygghetslarmen för mångmiljonbelopp. Vad abonnemangen kommer kosta efter ett tag framgår sällan av reklamen. Det är naturligt att tekniken utvecklas men också att bolagen som byggt kopparkablarna byter ut dem mot annan teknik de använder.

Du och dina grannar förväntas dra fiberkablarna själva över andras marker och klara av det juridiska och upphandlingen. När ni är klara får ni teckna avtal med en leverantör som får monopol på trafiken i den kabel ni byggt. Så har regeringen bestämt och stöttar nu fiberbyggnaden ekonomiskt så ni på landsbygden bara behöver betala ca 20 000 kronor per hushåll. Det anses billigt och man uppmanas gå med nu innan statsbidragen tar slut.

Man kan fundera över hur det blir för de som inte går med i en fiberförening. Om ett par år hotas de av nerlagda kopparledningar så trådtelefonen blir obrukbar. Som tidig fyrtiotalist var jag med när Göteborg höjde spänningen i elnätet. Då fick man gratis ombyggda apparater som radio och strykjärn. De som inte tar chansen nu kommer få betala det dubbla priset senare, sägs det. Kommer politikerna kunna försvara det, eller är det ett nytt område där svenskarna skall närma sig medeltiden?

I förlängningen ser jag andra tillämpningsområden. Du ombeds gå med i att bygga public-service-vägar med laddskenor i körbanan för elbilar. När vägen är klar kan du teckna abonnemang med t.ex. Vattenfall/Nuon. De första månaderna får hela familjen köra för bara 2 000 kronor i månaden och papperslösa för 50 kronor.

Jan Ivarson

1 tanke på “24. NY TEKNIK OCH NYA AVTAL

  1. Återigen en skarptänkt krönika från din alltid så välvessade penna, Jan!
    Ibland kanske teknikutvecklingen går lite för fort där konsekvenserna aldrig
    hinner analyseras.
    Din slutknorr, ”De första månaderna får hela familjen köra för bara 2 000 kronor
    i månaden och papperslösa för 50 kronor”, kändes klockren!

    Du är uppenbarligen lite mer diplomatisk än vad jag är, då jag föredrar att
    kalla de så kallat papperslösa för illegala!
    Jag har hittills inte kunnat lura ut hur man på laglig väg kan ta sig till Sverige
    utan Pass? Alltså borde den korrekta benämningen vara illegala eller kriminella,
    då de tveklöst måste bryta mot alla upptänkliga lagar för att komma in i vårt land.

    /Lars Agerstig
    honesty4u@hotmail.se

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.