384. VÄSTERVIK BYGGER FÖR INVANDRARE


384. VÄSTERVIK BYGGER FÖR INVANDRARE
av Jan Ivarson, 2016-01-09.

I min hemkommun lades förslag för några år sedan om en ny hustyp, Småbo. Små villor för små hushåll som ungdomar och äldre. Kommunen har inte visat något intresse, så inget har hänt. Krönika 125 – Små, hus för små hushåll handlar om det.

Nu har tanken blivit verklighet i Västerviks kommun, men inte för svenskar!
De nya villorna byggs i Ankarsrum, där man tillverkar välkända köksmaskiner. Samhället som har 1300 invånare får nya villor för migranter. En av de första inflyttarna kom till Sverige tio dagar innan inflyttning.

Byggherre är Västerviks Bostads AB. Det blir en grupp modulhus med två lägenheter i varje hus om vardera 70 kvm. De har hall, kök, bad/tvätt, vardagsrum och två sovrum.

De första fem modulhusen invigdes nyligen av kommunfullmäktiges ordförande Dan Nilsson (S) som klippte bandet i närvaro av representanter för byggföretagen och Migrationsverket.

– Mitt hus är mycket bra. Jag är väldigt lycklig, sa Ghada Heany som kom till Sverige från Syrien för tio dagar sedan.

Här kan man tala om god planering. Hyrorna blir dessutom låga anser man. För Migrationsverket är det en billig lösning jämfört med andra boendeformer. Kostnaden blir cirka 100 kr dygn och person men kan vara den dubbla.

– Vi har kontakt med andra kommuner som visat stort intresse, säger Lars Borgemo, chef för Migrationsverket i Kalmar län.

Med sex personer per bostad blir månadshyran 18000 kr. Hela summan utgör inte amortering utan går även till driftkostnader. Migrationsverket sägs betala 60 % av kostnaden under sex år man hyr, med rätt till förlängning.

Efter Migrationsverkets behov är tanken att husen skall bli äldreboende. Det visar vilka möjligheter invandring medför. Utan den hade det inte funnits möjlighet att bygga husen. De får en och annan att fundera över, var pengarna för migrationsbostäder kommer från. På sikt kan svenskar hoppas få tillgång till bostäderna. Det förutsätter att migranterna funnit andra bostäder och hur det skall gå till, är en annan fråga.

Tidningen Bohusläningen hade en artikel som krävde att flervåningshus måste förses med hiss så att äldre kan bo kvar. Ett sätt kan vara nybyggda småhus rent av erbjuds äldre svenska hyresgäster i flerfamiljshus utan hiss. Unga friska invandrare bör kunna klara att bo i hisslösa trevåningshus som åldrade svenskar gjort.

Om modulhus
Byggherren har beskrivit de nya husen som billiga och av god kvalitet. Om tidigast sex år är det tanken att husen skall bli äldreboenden.

Vi tar en titt på utförande och planlösning
Den första tanken blir hur ett hus med yttermåtten 12,8 x 12,8 meter kan anses vara en modul och hur den kan flyttas. Dessutom har det blivit fel i mått på ritningen. Den anger ett kvadratiskt hus med planritningen visar ett rektangulärt.

Lite av varje kallas modulhus
Modulhus är rimligen en byggnad som utgör en lyftbar enhet. Moduler kan ställas på eller vid varandra och förses med gemensamt tak och fasadelement så att flera moduler ger intryck av en större byggnad.
Riktiga moduler utförs styva med stomme av stål, betong eller trä. Då de ställs mot varandra med egna ytterväggar får de hög brandsäkerhet och god ljudisolering, som sällan uppnås i lättare flerfamiljshus av småhustyp med gemensamma bjälklag och väggar.

För att moduler skall vara flyttbara måste de ha separata installationer och inte vara större än en stor container. Flera moduler kan kopplas ihop för att bilda en större bostad. Det kräver delbara kopplingar på få ställen mellan modulerna för VA, El och Tele.

Bild och ritning över Västervikshusen tyder inte på att de varken är modulhus eller är flyttbara. De ser ut att vara trähus som möjligen sammanfogats av byggelement i form av fabrikstillverkade väggelement. Sådana hus håller knappast att lyftas och är genom sin storlek svåra att transportera om de skulle tåla det. En eventuell demontering av ett hus byggt med väggelement, förstör ytskikt och ledningsdragning så att flyttning blir olönsam. Gemensamma väggar där delning skall ske blir förstörda – det blir rivning.

Planlösningen för de två lägenheterna har långa gemensamma väggar. Tunna väggar skiljer Hall, Kök från Sovrum i olika lägenheter. Låg ljudreduktion kommer leda till störande överföring av både luftljud och stomljud. Lätta hus bör byggas fristående eller som radhus med brand- och ljuddämpande skiljeväggar.

Västervikshusen är inte något föredöme för goda bostäder. De duger bara som tak över huvudet för övergångsboende och förtjänar benämningen baracker. Bättre lösningar finns – riktiga modulhus med god ljudisolering, brandsäkerhet och lång livslängd.

Vi bör inrikta oss på att bygga varaktiga hus. Övergångshus skjuter bara fram problemen och ökar sammantaget samhällets boendekostnader.
______
Länkar:
http://www.bostadsbolaget.vastervik.se/Nyhetslista/Asylboende-i-Ankarsrum/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6336405

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.