364. TRON PÅ ATT SKATTA FRAM JOBB


364. TRON PÅ ATT SKATTA FRAM JOBB
av Jan Ivarson, 2015-11-18.

I Sverige är vi vana vid att lösa problem med nya skatter. Vi har ett debattklimat som innebär att man måste tycka att stor invandring är bra. Det leder till underskott i samhällsfinanserna, lånebehov, köer och nerdragningar i välfärden. Politiker som bekänner sig till ”rätt” värdegrund är oeniga om hur notan skall betalas.

De två centerpartisterna Annika Qarlsson och Fredrik Christensson skrev nyligen att 28 miljarder kronor inte ger fler arbetstillfällen. Det har de rätt i. Ökade skatter på arbete och företagande ger inte fler jobb. Det är som med alkohol och tobak. De beskattas högt för att begränsa verksamheten. Redan nu går mer än halva lönekostnaden för en normalinkomsttagare till skatter. Omfattningen döljs med arbetsgivaravgifter som löntagarna inte ser.

På det som blir kvar betalar löntagare moms och punktskatter. (MP) har tvingat fram ökad drivmedelsskatt för att marknadspriset sjunkit. Inget får bli billigare. Partiet vill beskatta villor för att de inte kan flyttas, samtidigt som vi har en skriande bostadsbrist.

Alternativen för mer pengar som staten kan spendera, är vid nolltillväxt per capita
> ökad beskattning
> ökad upplåning
> minskade investeringar
> nerdragning i välfärdssystemen.

Problemet är att skattetrycket är nära Lafferkurvans topp, då ökad skatt ger mindre intäkter. Googla på Lafferkurvan om du inte känner till den.

– Visserligen startar invandrare många jobb men en stor del av dem går i konkurs, skrev centerduon. En klok insikt som skulle ansetts rasistisk om den framförts av ”fel” parti.

Centerduon menar att hög beskattning och byråkratiskt krångel skapar problem för invandrares företagande. Det är sant men också skillnader i värdegrund och utbildning kan vara förklaring. Invandrare är inte vana vid hög beskattning, efterlevnad av regelverk och punktlig betalning av skatter. De frestas att missbruka välfärdssystemen. Det har få politiker kurage att säga. Istället föreslår de förenklingar och skattebefrielser för invandrare. Det skulle sända fel signaler och bidra till ”vi” och ”dom”.

Invandrare skall behandlas som alla andra och från första dagen lära sig anpassning till svensk värdegrund. Däremot kan det vara motiverat att underlätta för alla som startar företag. Centerpartisterna inledde sin artikel med referens till myndigheten Tillväxtanalys. Avskaffa den till en början.

Frågor (C) och andra partier undviker, är att massinvandringen från länder med icke västerländsk kultur ökar arbetslösheten och minskar humankapitalet – sänker kunskapsnivån i landet. Vi kan inte exportera billig lövkrattning med eller utan Rut-avdrag till andra länder. Enda hållbara lösningen är minskad invandring av lågutbildade. Invandrare skapar inte jobb som motsvarar deras behov och är inte lönsamma som grupp.

Det förutsätts att svenskar skapar största delen av invandrarnas arbeten men vi har svårt behålla de jobb som finns. Förr gällde högteknologi, nu talas det om enkla jobb med låga löner för lågutbildade. Dessa förväntas ändå kunna leva på svensk nivå med stöd av bidrag. Vi vill ju inte ha fler fattiga barn och ökat utanförskap.

Den förda politiken är inte hållbar i längden. Än svårare är det för de flesta politiker att tala om den. De lånar hellre och skjuter problemen framför sig till kommande generationer medan utanförskapsområdena växer.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

3 thoughts on “364. TRON PÅ ATT SKATTA FRAM JOBB

  1. Ja detta har jag sagt länge och även försökt fråga politikerna. Men de ger ju bara luddiga svar för innerst inne vet de att går rakt ner i avgrunden.

  2. När Svenska skattebetalare tröttnat och själva börjar emigrera till andra länder som välkomnar den kunskap Svenskarna har med sig, vilket redan börjat, då lär det bli tomt i ladorna på riktigt, hur ska alla som kommit till Sverige försörja sig? Lågt betalda enkla jobb, när välfärden inte längre finns på det sätt dom trodde när dom kom hit. Det lär bli bittra hårda tider för männen som kommer, för det är ju flest män, det ska fortsätta att leva i ett land som under en stor del av året är mörkt och kallt…fattigdom och elände är det som väntar, lurade in i en fälla av den globala makteliten!

  3. Ja, det måste väl gå utför för ett land i samma takt som exportinkomsterna sjunker. Därför kan tiggarna från Rumänien och Bulgarien fortsätta att tigga i andra länder med sina regeringars goda minne eftersom det ger ett inflöde av pengar till sina egna länder. Även om alla fick arbete i Sverige inom vård och omsorg eller hos kommunerna så pekar väl ekonomin nedåt ändå, om inte exporten ökar. Har jag rätt eller fel?

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.