703. SKV – SVENSKA KVALITETSSÄKRINGSVERKET


703. SKV – SVENSKA KVALITETSSÄKRINGSVERKET
av Jan Ivarson, 2019-05-03.

En mardröm som kan bli verklig med lite finslipning.

Förslag till ny statlig myndighet som garanterar kvalitet på varor och tjänster och bidrar till välfärden.

I tider då finansministern förkunnat att landets ekonomi går som på räls, finns anledning att snabbt komma med kreativa förslag till nya skatter och avgifter. Tillståndet för den svenska järnvägens räls och kontaktledningar är ju väl känt.

SKV förankras hos folket genom att ledningen besätts av politiker och förtroendevalda ur arbetarrörelsen. En ny verksledning breddar även rekryteringsunderlaget för kvalificerade representanter till uppdrag i EU.

Arbetarrörelsen i Europa behöver nya tjänster för att ersätta dem som gått förlorade till partier de kallar extrema.

Nya avgifter framställs gärna som om de som betalar tjänar på dem. De skall helst känna att de vill betala för att framstå som seriösa. Avgifterna måste också upplevas rättvisa bland stora grupper. Det gör de genom att vädja till känslor av solidaritet och rättvisa hos dem som inte behöver betala.

Kvalitetssäkring indelas i två grupper, obligatorisk och frivillig. Obligatorisk kvalitetssäkring införs för vissa tjänster och produkter. Till en början ansluts ett fåtal branscher med produkter som vänder sig till den krympande gruppen köpstark kundkrets. Obligatorisk anslutning ökas senare om den frivilliga anslutningen blir svag. En utredning tillsätts om hur avgiften skall tas ut. Näringslivet kan få lämna synpunkter. Det framstår som demokratiskt och branscher har olika förutsättningar som de själva bör beskriva.

Fritidsbåtar är en bransch som kommer ingå i första vändan av obligatorisk kvalitetssäkring, sedan båtregistret inte kunde hållas flytande. Regeringen vill hålla öppet för hur avgifterna skall tas ut. Segelbåtar är en grupp som endast marginellt bidrar med drivmedelsskatt. Segel bör därför betala kvalitetsavgift. De kan beläggas antingen med avgift på segelytan, eller efter vikt. Den senare metoden har redan införts för andra vitvaror. Segel utnyttjar vindkraft och bör därför bidra med avgifter som övrig vindkraft. Vind över haven tillhör staten liksom mineraler under plogdjup. En arbetsgrupp får utreda undantag för avgifter på segel för mindre allmogebåtar. Segelbåtar på privat insjö undantas.

Frivillig anslutning till kvalitetssäkringsverket kan ske för att höja företags status och underlätta deras handläggning i byråkratin. Kvalitetssäkrat bolag kommer ha förtur vid hyrning av lokal. För att visa svenskar att regeringen tänker på dem, kommer en del intäkter gå till integration och åtgärder för anpassning av svenskar till ny kultur. Stöd kommer ges till svenskars vuxenutbildning i invandrarspråk.

Kvalitetssäkrat företag och produkter får märkas med en symbol likt kattfot på föremål av ädel metall. SKV:s kvalitetssymbol blir en bockfot.

Förhoppningsvis kan kvalitetssäkringen införas mjukt med hjälp av strejkande skolbarn som bär banderoller på torgen med texter som, STÖD DIG PÅ BOCKFOT FÖR RÄTTVIS KVALITET OCH MILJÖ.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: 702. ELKOSTNADEN SKENAR I DEN HUMANITÄRA STORMAKTEN

Nästa krönika: 704. ÅTERGÅNG TILL ELSTOLPAR

2 thoughts on “703. SKV – SVENSKA KVALITETSSÄKRINGSVERKET

 1. Mycket bra krönika! Ja, vad ska man säga om Segelbåtar??
  Varför inte ytterligare ett verk som kvalitetssäkrar kvalitetssäkringsverket?
  Eller ett verk som kvalitetssäkrar alla myndigheter.
  Ett verk som kvalitetssäkrar alla medborgare?

 2. Upphör tyvärr aldrig att häpnas över de hjärnlösas kamp mot sin egen dårskap, mot alla vindar.
  Hur i hela…. kan någon lägga beslag på moder naturs krafter, skatt på segelbåtar är nog den dummaste bort förklarning av förmögenhetsskatt jag hört, dom borde ju premieras för att välja ett miljö och plånboksvänligt sätt att ta sig fram på havet, ska dom som bor i en djuuup dal få pengar i brist på vind, och som ja läste, skatt på kläder beroende på material. Vore det skatt på kunskap, det är det ju egentligen, högre kunskap, bättre avlönat arbete, den ekvationen går inte ihop hos våra styrande, där e de tvärtom, ju dummare du är, desto högre lön får dom, rättsväsendet jagar småtjuvar, fartsyndare, mm men riksdagens medlemmar jagar ingen, hade jag/du varit i närheten av deras bedrägeri skulle Polisen knacka på dörren relativt fort.
  Väldigt bra krönika👍👌

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.