439. HUR HÖG FÅR SKATTEN VARA?


439. HUR HÖG FÅR SKATTEN VARA?
av Jan Ivarson, 2016-04-09.

Läckorna om hur förmögna personer har gömt undan stora belopp för att undkomma beskattning, har fyllt media de senaste dagarna.
En grundläggande princip är att alla skall betala skatt efter förmåga, men frågan är var gränsen går för beskattning.

I media förs med rätta en diskussion om skatteflykt, men jag saknar en diskussion på moralisk grund, om hur hög beskattningen bör vara. Bör den vara så stor att den systematiskt minskar insatt kapital?

Antag att en person undandragit en miljard kronor från beskattning. Hur mycket skatt skulle betalats i Sverige om pengarna deklarerats?

Den viktigaste frågan är inte skattens storlek i sig, utan om den är så stor att förmögenheten skulle minskat.

Om den årliga beskattningen är större än räntan, kommer kapitalet att minska. Då finns det en inneboende reaktion hos de flesta av oss, att försöka vidta åtgärder. Vi tycker det är i linje med vår inbyggda moraliska kompass att skydda det vi äger.

Man kan också fråga sig var kapitalet gör bäst nytta, privat eller i statens kassa. När vi ser tillbaka på alla stora svenska företag som sålts till utlandet, bör man fråga sig om förutsättningarna för privat kapital är det bästa i Sverige.
I länder som Schweiz och Tyskland finns folk som kan köpa stora bolag.

Våra klenoder ABB, AGA, ASTRA, VOLVO och SCANIA har köpts och fått utländska ägare.
Tänk om svenskar kunde lägga bud på stora tyska koncerner som ABB, BMW, MAN och BASF. Sådana svindlande tankar känns orimliga.

I rättvisans namn skall sägas att mindre lyckade svenska uppköp skett av utländska bolag, av det statligt ägda svenska Vattenfall. Pengarna Vattenfall handlat för, hade kanske gjort större nytta om de haft privata svenska ägare.

I det mindre perspektivet har konsekvenserna blivit tydliga och diskuteras nu i TV. Det gäller flyttskatten. En TV-reporter konstaterade idag att folk inte har råd att flytta till en mindre bostad, för efter beskattning blir det för dyrt!

Många som bor i äldre villor får inte behålla så mycket efter skatt, att de får råd att köpa en trerummare med bostadsrätt.

Ett annat område som visar att vi målat in oss i ett hörn med höga skatter, är att regeringar tvingats till undantag med Rot och Rut.

Den skadligt höga beskattningen är förutsättning för, att politiker skall kunna övertyga folk att de lever i ett rikt land.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/438-skatt-loser-det-mesta/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/440-underskoterska-ett-enkelt-jobb/

2 thoughts on “439. HUR HÖG FÅR SKATTEN VARA?

 1. Pomperipossa går igen (spökar).
  När man bygger in så mycket i systemet blir det inga pengar över till eget förfogande. Folk blir bidragsberoende och motivationen sjunker när inget blir över efter skatt . Bästa grogrund för mygel . Och när politiker beter sig som feodalherrar dalar skattemoral

  • Alldeles korrekt eurosafetygroup!
   Sveriges totala skattetryck har sedan lång tid passerat all anständighet.

   Skulle svensken få överlägsen service för sina skatteslantar skulle man kanske kunna acceptera en del av skattetrycket men faktum är att Sverige har halkat långt ner på de flesta europeiska jämförelselistor.

   Av egen erfarenhet kan jag säga att exempelvis sjukvården på Filippinerna, ett av jordens fattigaste länder, till stora delar är bättre än den svenska.
   Den är definitivt också betydligt billigare.

   /Lars Agerstig
   honesty4u@hotmail.se

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.