532. INHÄGNADSUTREDNINGEN


532. INHÄGNADSUTREDNINGEN
av Jan Ivarson, 2017-02-09.

På Facebook kunde jag inte låta bli att kommentera ett inlägg av en klok man vars synpunkter jag ofta tar del av. Han har skrivit insiktsfullt att vi kommer drabbas av ökad beskattning. Jag kunde inte låta bli att kommentera. Under måltiden som hustrun dukat fram, var jag lite frånvarande. Jag tänkte på hur nya skatter kan se ut och kom på att vi behöver en staketskatt som jag beskriver med lite ironi.

Det började på Facebook
En person har skrivit under ”Oberoende politisk diskussionsgrupp i Lysekil, Sotenäs:

”Fastighetsskatt. Jag tror att skatten på att äga villor kommer att återinföras. Finns starka viljor för detta i många politiska partier. Min personliga åsikt är att jag är strikt emot skatt på ägande.”

Min kommentar till ovanstående blev:
”Alla tänkbara skatter kommer införas. Skatter på uteblivna skatter på fossila bränslen är nödvändiga. Gäller bara att ge dem bra namn som associerar till rättvisa och jämställdhet. Har tidigare varnat för skatt på värmepumpar, borrhål, solpaneler och små vindkraftverk. Inglasade altaner bör kunna skänka glädje åt fler än ägarna med en skatt på altantak.

En staketskatt kan vi se fram emot när folk behöver inhägna sina bostäder för att skydda sig mot intrång och våga gå ut på altanen. Skatten kommer motiveras av rättvisa för att stötta integration och bidra till att förbättra yttre miljön i utanförskapsområden.

För att stärka skolan och öka jämställdhet införs en betygsskatt på elever med höga betyg som dras från barnbidragen.”

Ny inhägnadsskatt
I det nya Sverige blir det vanligare att villor, radhus och hela bostadsområden för välbärgade omgärdas med staket, i avsikt att förhindra tillträde för andra än de som bor i området. Förebilder finns i USA och Sydafrika där de kallas gated communities.

PK-politiker menar att det må finnas skäl för staket, men de stärker inte integration utan befäster segregation. Det är därför ett rättvisekrav att samhället icke blott begränsar möjligheterna i bygglagstiftningen att uppföra inhägnader, utan även beskattar dessa där de tillåts, så de kan bidra till att förbättra miljön i utanförskapsområden. För att analysera behoven och utforma rättvis beskattning behöver regering tillsätta en utredning, förslagsvis kallad Inhägnadsutredningen.

Utredningens primära uppgift blir att utforma regler för beskattning av murar och staket. Sekundärt kan utredningen bidra parlamentariskt till arvoderade uppdrag åt politiker som inte protesterat mot sina partiledares förslag i respektive partiers styrelser. Se inslag på YouTube om Anne Marie Pålssons bok Knapptryckarkompaniet

https:/www.youtube.com/watch?v=qu0h9lZFebQ

I direktiven till inhägnadskommittén bör följande ingå.

Definiera begreppen fundament, mur och staket.

Fundament för staket kan utgöras gjuten betong med högsta höjd 20 cm över markytan. Beskattas ej.

Mur är inhägnande byggnadsverk som är högre än 20 cm ovan mark.

Låg mur med högsta höjd som ej bygglovspliktigt staket, skall beskattas som staket.

Hög mur kräver bygglov och skall beskattas t, ex. tre gånger mer än låg mur.

Staket är genomsiktlig inhägnad av viss högsta höjd t. ex. 110 cm. Staket beskattas med belopp som kan utgöra grund även för övriga inhägnaders beskattning. Kommitténs uppgift är att föreslå staketskatt och lämpligen utforma den med utgångspunkt från prisbasbelopp, så beskattningen följer penningvärdets utveckling.

Plank är ej genomsiktligt staket med höjd som staket eller högre.

Plank skall beskattas högre än staket, men lägre än mur.

Gallerstaket av metallprofiler bör beskattas som plank eller mur beroende på fundaments utformning.

Skatteintäkternas ändamål
Skatterna skall gå till integration och förbättringar av utsatta om områdens yttre miljö.
En fond skall byggas upp ur vilken drabbade skall kunna söka bidrag för återställning av byggnader och mark som drabbats av skott- och sprängskador eller annan vandalism.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens anmodan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.

Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress så att vi kan blockera eventuella skitstövlar!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/531-svenska-spraket-skall-bytas-ut/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/533-eu-tar-bort-kontanter/

2 tankar på “532. INHÄGNADSUTREDNINGEN

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.