410. BÅTTVÄTT DECENTRALISERAS


410. BÅTTVÄTT DECENTRALISERAS
av Jan Ivarson, 2016-02-08.

I dagarna fick jag veta att ett småbåtsvarv skall dra ner på verksamheten, trots att kunder står i kö och båtliv är en viktig näring.
Varvet har ägnat sig åt upptagning, vinterförvaring och sjösättningar. Nu är det slut med bottenspolning på varvet. Den får inte ske utan reningsanläggning och sådan blir för dyr. Det återstår alltså för varvet att erbjuda vinterplatser för båtar som rengjorts på annan plats.

Förutom små varv finns bryggor i vikar där småbåtar görs rena och läggs upp. Osäkert om det är tillåtet att skrapa och borsta båtbottnar. En del har gjort så i vikar utan el.

Situation påminner om förbud att tvätta bilar i egen regi. Det känner inte alla till och få bryr sig. Å andra sidan är det gott om biltvättar och på bilar växer inte snäckor.

Nu riskerar vi få både bil- och båttvätt vid husen. Det är alternativ för några som står utan möjlighet att få sin båt omskött av proffs.

Visst har myndigheterna för några år sedan talat om vad som var på gång, men marknaden finns inte för lönsamma båttvättar och mer strandmark får inte tas i anspråk.

Nu måste många bli lagöverträdare. Tiotusentals personer slutar inte använda sina båtar eller gå på toa i brist på mottagningsställen. Några köper kanske båtkärror så de både kan tvätta bilen och båten där de bor.

Som tur är, tvättas det när det är snöfritt. Snö kan bli förorenad och får därför inte tippas i havet, har någon bestämt. Förbud att avleda regnvatten till havet har vi ännu inte fått.

I praktiken kommer Sverige övergå från ett fåtal rengöringsställen av småbåtar till många platser med diffusa utsläpp till mark och vatten. Det blir resultatet av välmenad politik utan realism.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Föregående krönika:  https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/409-politik-ar-som-operativsystem/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/411-all-makt-utgar-fran-folket/

2 tankar på “410. BÅTTVÄTT DECENTRALISERAS

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.