187. EVIGHETSLÅN IFRÅGASÄTTS


187. EVIGHETSLÅN IFRÅGASÄTTS
av Jan Ivarson, 2014-11-14.

Finansinspektionen har börjat tvivla på evighetslån. Vad är evighetslån undrar du kanske, det har man aldrig hört talas om? Det är lån som erbjudits av banker utan amortering, vanligen med en fastighet som säkerhet.

Bankfolket kalkylerar med, att villaägare är skötsamma så att värdeminskningen blir lägre än inflationen som länge legat på en låg nivå. Men det har sina risker.

Antag att inflationen över tid är 2 % och låneräntan 4 %. Hur påverkar det ett lån på en miljon kronor?

Efter 25 år har banken fått in det utlånade beloppet i räntor och låntagaren har hela skulden kvar. Låt vara att penningvärdet årligen minskar så den betalda räntan har mist halva värdet. Tyvärr kan det visa sig att även huset minskat i värde. Efter 25 år kan huset behöva renoveras och det kan kosta lika mycket i kronor som det byggdes för, i synnerhet med extrema krav på miljö- och energiinvesteringar. En annan faktor är att omflyttning kan ha skett i området där fastigheten är belägen och har medfört att fastighetspriserna sjunkit. Det leder till minskad fastighetsskatt men den kommer staten kompensera med höjningar. Värre är att värdet minskat på bankens pant.

Den som en gång belånat sitt hus för 5 miljoner amorteringsfritt kan efter några årtionden behöva låna lika mycket igen för renovering. Lånekarusellen med evighetslån påminner om kedjebrev. Därför är det förståeligt med krav på amortering som i tidigare generationer ansågs vara en självklarhet. Fast då hade vi guldmyntfot och bankerna fick inte tillverka pengar. I vår tid har bankerna inte ansetts sig behöva leva efter så åldriga värderingar. Konsekvenserna ligger dessutom långt fram i tiden.

Finansinspektionen kräver nu att huslånen successivt skall amorteras ner till åtminstone halva fastighetens värde. Så klokt vi har en myndighet som hjälper bankerna med det de inte själva klarar av.

På liknande sätt skulle vi behöva en myndighet som ålade Migrationsverket att producera minst halva antalet bostäder som behövs, med eller utan statliga evighetslån, för den nya befolkning verket tar in. Då skulle vi minska bostadsköerna och få bättre underlag för migrationens kostnader som hittills inte kunnat beräknas. Dessutom skulle det skapa ökad acceptans för den nya befolkningens förtur till bostad.

Jan Ivarson

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.