95. SVENSKA PENSIONER TAPPAR VÄRDE!


95. SVENSKA PENSIONER TAPPAR VÄRDE!
av Jan Ivarson, 2014-03-05.

Svenskarnas pensioner har minskat och om 40 år kommer de att vara sämst i EU. Med svenskt bidrag till EU, är vi med och betalar för invånarnas pensioner i det konkursmässiga Grekland. Greker kan påräkna mer i plånböckerna med pension än de hade i slutlön.

Ett par svenska kommittéer har tittat på EU-ländernas pensioner. De kom fram till att Sverige nu ligger strax under ländernas medelvärde. En svensk fick år 2008 efter 40 års arbetsliv 65 % av slutlönen i pension.

Det värsta är hur utvecklingen ser ut. År 2048 blir pensionen ca 48 % av slutlönen för svenskarna medan danskar kan räkna med ca 70 % och finnarna ca 60 %. Ändå tror fortfarande en stor del av svenskarna att de har världens bästa sociala skydd. Verkligheten går åt andra hållet.

Mest i plånböckerna får pensionärer Grekland och Holland. Grekerna fick som nyblivna pensionärer år 2008 120 % av slutlönen och prognosen är ca 110 % år 2048. Motsvarande värde för holländarna är 103, 8 % både år 2008 och 2048. Högre behållning med pension än slutlönerna beror på att länderna har låg skatt på pensioner. Andra länder beskattar pensionärer lägre än inkomsttagare.

Svenska politiker har ordnat det bättre för sig. Mona Sahlin som predikat jämlikhet och rättvisa lever bra på pension från 53 års ålder. Vanligt folk tillåts inte lyfta privata pensionsutbetalningar före 55 års ålder.

Sverige faller i OECD:s välståndsliga. År 2012 belades de tio första platserna av följande länder:

1       Luxemburg
2       Norge
3       Schweiz
4       USA
5       Australien
6       Österrike
7       Irland
8       Nederländerna
9       Sverige
10     Danmark.

Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.