287. SPÄRRADE KONTON LÖSER INTE FATTIGDOM


287. SPÄRRADE KONTON LÖSER INTE FATTIGDOM
av Jan Ivarson, 2015-06-07.

Förbud av tiggeri löser inte fattigdom skriver Ombud på (S)-kongressen. Det är vi överens om, men det är inte detsamma som att Sverige skall behöva ha tiggare vid affärer och i skräpiga läger. Ombuden tycks mena att tiggare skall accepteras i Sverige trots världens högsta skatter för att bland annat ta hand om våra hjälpbehövande.

Ombudens mening är att inrest tiggeri skall få breda ut sig till dess svenska skattebetalare lyckats med det omöjliga, att utrota världens fattigdom.
I förlängningen innebär det att tiggarnas barn skall gå i svensk skola och få billigare vård än svenskar. Efter något års lägerboende skall tiggare bli svenska medborgare och tilldelas bostäder med förtur. Tanken är typisk för naiva politiker som mer värnar om utlänningar än sina svenska väljare.

Förbud mot tiggeri liksom förbud mot uttag från nollställda konton löser inte fattigdom, men bidrar till att styra fattigdomen från allmän plats till myndigheter som skall handlägga dylika frågor. Att de inte lyckats beror på resursbrist och medietryck om rasism och främlingsfientlighet. Handläggare hos myndigheter tvekar att göra sitt jobb av rädsla för medial uthängning.

Ombuden skriver att fattigdom är en stor politisk utmaning men föreslår inga lösningar. Det vill de andra skall göra så att de senare kan kritisera åtgärderna och framstå som de svagas beskyddare.

Tiggeri i Sverige bör stoppas, antingen genom förbud av tiggeri på allmän plats, eller förbud mot givande av allmosor. Det senare skulle vara i linje med förbud att betala för sexuella tjänster, som länge gällt i vårt land. Vilket alternativ föredrar Ombuden eller vill de att tiggeriet skall förbli ett naturligt inslag i välfärdsstaten?

Tiggare som bryter mot lagen skall tas i förvar tills de kan utvisas till sitt hemland på dess bekostnad, precis som svenskar utomlands kan räkna med att behandlas.

Sverige bidrar genom EU till att förbättra de fattigas situation. Där hör frågan hemma för att ge likartade lösningar i medlemsländerna.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

1 tanke på “287. SPÄRRADE KONTON LÖSER INTE FATTIGDOM

  1. jag har full förståelse för resonemanget & skulle gärna se att vi slipper ha inresta tiggare på våra gator också, dock så skulle en lagstiftan i denna form vara kontraproduktiv & kan få rent av farliga konsekvenser så NEJ jag vill inte se ett förbud!
    Det skall inte vara olagligt att försöka överleva ett miserabelt tillstånd även om tragedin kommer på import där vi har mycket begränsat inflytande till att påverka.
    Vad gäller ligor & organiserat utnyttjande av dessa individer så finns det lagar mot detta redan som visserligen inte används speciellt flitigt, vi har diplomatiska medel samt resurser att hämta från EU för att försöka påverka & ändra de utsattas sitvation här & i deras hemländer men detta måste också utnyttjas & verkställas mycket bättre.
    Vad vi som privatpersoner kan göra vore ju kanske att sluta ge kontanter om det nu inte känns rätt, tja det finns ju ingenting som säger att ni måste ge över huvud taget, men känner ni ändå för att hjälpa så kan man göra det med tex mat & kläder istället så är risken mindre att det hamnar i fel händer samtidigt som det blir mindre attraktivt för guldgrävare & låtsastiggare att komma hit.
    Utöver det så anser jag bara att vi skall hålla kvar våra mänskliga värderingar & humanitet samt välvilja till våra medmänniskor oavsett var de kommer ifrån, släpper vi dem är det bara vi själva som blir förlorare.

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.