627. LAGBROTT VID TILLSÄTTNING AV STATLIGA JOBB?


627. LAGBROTT VID TILLSÄTTNING AV STATLIGA JOBB?
av Kenny Korén, 2018-06-08.

Enligt grundlagen så får endast den allra mest kompetenta personen anställas vid statliga tjänstetillsättningar. Ifall det på förhand är uppgjort vem som skall få ett jobb vid statliga tjänstetillsättningar, så är det ett lagbrott.

Sedan oktober 2011 har Dan Eliasson varit generaldirektör för Försäkringskassan. Åren dessförinnan var han generaldirektör för Migrationsverket.
Då inställer sig frågan ifall regeringen begick lagbrott när man först utsåg Dan Eliasson till generaldirektör för Migrationsverket, sedan för Försäkringskassan och därefter till Rikspolischef?
Likaså när regeringen den 31 januari 2018 beslutade sig för att utse Dan Eliasson till ny generaldirektör för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Är han en person som flera gånger har tillsatts främst för lång och trogen tjänst för det socialdemokratiska partiet eller kan en person vara den mest kompetenta högsta chefen på samtliga fyra områden gällande migration, Försäkringskassan, Polisen samt för MSB?
Resultaten under hans tid som högsta ansvarig pekar enligt min bedömning helt undantagslöst på att regeringen har begått ett lagbrott varje gång vid dessa tillsättningar och den bör utredas för detta.

Under sin tid som högsta chef för Försäkringskassan uppdagades en rad missförhållanden på Försäkringskassan, vilket ledde till att Dan Eliasson blev ifrågasatt. I maj år 2014 kallades han till Riksdagens socialförsäkringsutskott för att förklara sig.
Det gällde bland annat att Försäkringskassans internutredare inte längre kunde avslöja brott och missförhållanden med hjälp av myndighetens mejlsystem. Utredningen man bedrev gällde bland annat en grovt brottsmisstänkt anställd och två chefer.
Det gällde sjukförsäkringschefen Dani Razmgah som i strid med reglerna anställde sin sons flickvän samt den före detta informationschefen Jonas Lindgren som gav sin flickvän ett chefsjobb lyfte hennes lön och attesterade ledighet som arbetstid.
I bägge fallen ingick sparade mejl i internutredarnas granskning. Bland annat framgick att högste chefen Dan Eliasson länge hade känt till förhållandet mellan Lindgren och hans flickvän.

– Den sortens uppgifter har vi från och med nu svårare att upptäcka och bevisa, säger en annan internutredare.
Dan Eliasson hade tillsammans med ledningen beslutat att radera miljontals mejl. Det visade sig även i en undersökning att Dan Eliasson hade rekordlågt förtroende hos personalen på Försäkringskassan.
Detsamma skedde även inom polismyndigheten och som rikspolischef där han tidvis var mycket starkt kritiserad inte minst för den omfattande omorganisationen:

– Jag har det största förtroendet för Dan Eliasson, så kommenterade Anders Ygeman kritiken under Eliassons tid vid Försäkringskassan.

Under sin tid som rikspolischef, så var förtroendet för Eliasson och polisen rekordlågt.
Under den akuta flyktingkrisen under år 2015 så förhindrade Dan Eliasson införandet av gränskontroller, trots att både gränspolisen och den nationella operativa ledningsgruppen påtalade att sådana behövdes. Det visade Riksrevisionen i sin granskning av gränskontrollerna.
Enligt en undersökning från SIFO i december år 2016, så hade enbart en tiondel av de tillfrågade ganska eller mycket stort förtroende för hur Eliasson skötte sitt arbete.
Till det så bidrog det troligtvis när han i januari år 2016 på SVT Godmorgon Sverige uttalade sig med gråtmild röst, om en ”stackars ung mördares uppväxt” efter att en kvinna blivit knivhuggen i ryggen och avlidit på ett HVB-hem.
Den 22 åriga kvinnan fick tre knivhugg men varken Tingsrätten eller Hovrätten ansåg att det rörde sig om ett mord och mannen dömdes för grov misshandel och endast 10 års utvisning.

Även inom polismyndigheten så var han tidvis mycket starkt kritiserad.
Min personliga åsikt är att ju mer info jag får om Polisens omorganisation och dess katastrofala följder, så var det en medveten söndring av Polisens arbete. Man ersatte bland annat kompetenta utredare med civilanställda som hade obefintlig erfarenhet av utredningsarbete och som till råga på allt fick avsevärt mer betalt än de som hade varit anställda av Polisen under ett stort antal år. Dessa civilanställda fick sedan ha de erfarna utredarna som handledare, eftersom de inte kunde fullgöra sina arbetsuppgifter.

Den 20 januari 2017 meddelade Anders Ygeman (S) att han hade fortsatt förtroende för rikspolischefen.
Den 31 januari så meddelas det att Dan Eliasson sparkas som rikspolischef.
Den 27 juli 2017 meddelas det att inrikesminister Anders Ygeman sparkas ifrån sin post tillsammans med infrastrukturminister Anna Johansson.

Under sin tid som rikspolischef fick Dan Eliasson 160 000 kronor i månaden. När han tillträdde som ny generaldirektör för MSB:s i mars 2018 så fick han behålla sin topplön, trots att MSB:s tidigare generaldirektör Helena Lindberg fick en avsevärt mindre månadslön på 111 200 kronor.
Det är alltså en skillnad på 48 800 kr mer per månad för Dan Eliasson. Hur var det möjligt med en så enorm löneförhöjning i jämförelse med den tidigare generaldirektören? Av vilka bestämdes lönen och finns det något lönetak samt vad grundade sig beslutet på?

Efter en enorm kritik både som generaldirektör på Försäkringskassan och som Rikspolischef, så har nu Dan Eliasson tillträtt som högsta chef för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
MSB är en statlig myndighet med uppgift att utveckla samhällets förmåga att förebygga och hantera olyckor och kriser.
Gör din egen bedömning om hans lämplighet, med tanke på tidigare erfarenheter samt vad det kan innebära vid stora landsomfattande olyckor och kriser.
På vilken saklig grund ansågs Eliasson vara den mest kompetenta i landet, att ha denna enormt ansvarskrävande uppgift?

Kenny Korén

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan. 

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/626-for-sma-attefallshus-blev-en-miss-man-kunnat-forutse/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/628-ska-hjalporganisationer-hjalpa-kriminella/

 

2 tankar på “627. LAGBROTT VID TILLSÄTTNING AV STATLIGA JOBB?

  1. Jag hoppas att herr Eliasson avskedas per automatik när socialdemokraterna och miljöpartiet får lämna regeringen.

  2. Kan man bli annat än glad och nöjd, när man får nöjet att publicera en sådan krönikörsdebut?
    Här på Honesty4u kan man läsa lite djupare analyser om all dårskap som vi medborgare måste svälja från vår regering.
    Jag hoppas att våra läsare ger lite feedback till vår nye krönikör!
    Det kostar så lite att skriva några rader här i kommentarsfältet men betyder så oerhört mycket för våra krönikörer.
    Tack Kenny för en underbart välskriven, saklig och behövlig krönika.

    /Lars Agerstig
    honesty4u@hotmail.se

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.