731. FUNDERINGAR OM ATTEFALLSHUS


731. FUNDERINGAR OM ATTEFALLSHUS
av Jan Ivarson, 2019-08-15.

Nu får Attefallshus bli 30 kvm. Det lanseras av politiker som en lösning på bostadsbristen men så blir det bara i begränsad omfattning.

Några välkomnar den utökade ytan. Det är villaägare som vill ha en stuga för tonåringar och för kortvarig uthyrning, men inte ser det som en lönsam investering. I närhet av högskolestäder kan det bli välkomna studentbostäder.

Långvarigt åretruntboende skulle jag akta mig för av fler olika skäl.
30 kvm avser byggarea så boytan är mindre. Små lägenheter i flerbostadshus har i allmänhet tillgång till förrådsutrymme utöver bostaden. För det behöver årsboende i Attefallshus en friggebod med uppvärmning om inte kläder skall bli fuktskadade.

Ett Attefallshus betraktas som kompletteringsbyggnad till en bostadsfastighet och förutsätts få VA och el från den. I vissa fall kan fastigheten behöva säkra upp elanslutningen till högre amperetal.
Ett Attefallshus höjer fastighetsavgiften.

Den som bott viss tid får besittningsskydd. Fastighetsägaren har ansvar för hyresbostadens funktioner, som snöröjning, värme och frostsäkert vatten och avlopp, men har begränsade möjligheter att styra förbrukningen. P-plats för hyresgästen är en fråga att fundera över. Det blir svårt för fastighetsägare att bli av med en hyresgäst som fått besittningsskydd. Har för mig det inträffar efter två år. Det kan leda till att hela fastigheten blir osäljbar.

En villaägare får hyra ut skattefritt för 40 000 kr per år. Då tar det drygt 37 år att amortera av 1,5 miljoner kr som ett Attefallshus kan kosta. Härtill kommer beskattningsbar inkomst av uthyrning men också  kostnader för ränta, fastighetsavgift, underhåll och ökade mediakostnader.
Enfamiljsfastighetens sophämtning skall räcka till för ytterligare ett hushåll.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: 730. KRONANS MINSKADE VÄRDE

Nästa krönika: 732. HUR POLITIK SKAPAR BRISTER

2 tankar på “731. FUNDERINGAR OM ATTEFALLSHUS

  1. Ska man lösa bostadsbristen så måste man lätta upp regler och byråkrati mycket mer än så. Kanske göra det hela så pass fritt att man endast motsätter sig direkta hälsofaror i byggandet. Gör som i USA en tid, ge folk en bit mark och ge dom fria händer att bygga där. Byråkratin ligger som en tung våt filt över precis allting idag.

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.