285. JÄRNVÄGEN SKALL FÖRBÄTTRA PENSIONERNA


285. JÄRNVÄGEN SKALL FÖRBÄTTRA PENSIONERNA
av Jan Ivarson, 2015-06-04.

Nästan varje vecka får vi höra om avbrott i järnvägstrafiken. Det är uppenbart att järnvägarna är för gamla. Eftersom staten prioriterat skattepengarna för att snabbt öka befolkningen, saknas resurser för andra områden som vård, skola, försvar och infrastruktur.

För att skaffa pengar för våra pensionsmässiga järnvägar har statsministern kommit på att använda svenskarnas pensionspengar. Förslaget skall ge nya jobb och framställs av statsministern som bra för både järnvägar och pensioner.
Det må vara bra för järnvägsnätet men knappast för pensionärerna. De uppmanas arbeta i högre åldrar för att pensionskassan inte räcker till. Den statliga pensionen går inte längre att leva på och prognosen är dyster för framtida pensionärer.

Pensionerna är beroende av hur pensionskapitalet förräntas. Många har svårt tro att lån till järnvägsnätet kan ge god avkastning för långivarna. Få tror att banker kommer rekommendera sina kunder att satsa på järnvägsfonder.
I framtiden blir kanske biljetter för pensionärer dyrare än för folk i arbetsför ålder, som löneskatten. Statsministerns förslag påminner om trålning för att skrapa botten ren för att tillfälligt ge mat borden.

Emelie Flygare Carlén skrev sin berömda roman ”Ett köpmanshus i skärgården” i början av 1800-talet. Vi går åter mot en sådan tid med fler fattiga och en del välmående köpmän som lever på smuggling. Staten lägger grunden nu som förr, med högre skatter på sprit och tobak än i andra länder.
Behovet av skatter skapar mer smuggling. Staten och smugglarna lever i symbios. Smuggelbåtarna har bytts till bussar i vår tid. Vi får vara glada om några körs av svenska förare. Kunskap finns om trafiken, men staten har inte råd att ge tullen de resurser den behöver.

Så går det i ett land där ett område prioriteras på andras bekostnad.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

2 tankar på “285. JÄRNVÄGEN SKALL FÖRBÄTTRA PENSIONERNA

  1. Göran Persson och andra rövare har redan plockat ut 258 miljarder från dessa fonder. Betala av det först.
    Bankerna är skyldiga skattebetalarna upp mot 40 miljarder, ta tillbaka dom och lägg det på Infrastrukturen.
    Men RÖR inte pensionspengarna. Betala igen FÖRST!

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.