188. NYTT MODE KAN GE NYA JOBB


188. NYTT MODE KAN GE NYA JOBB
av Jan Ivarson, 2014-11-15.

I dagens läge med tillgång på arbetskraft behövs nya produkter för att få till fler arbetstillfällen. Kosmetikabranschen är ett förbisett område med stora möjligheter. Sjömäns skönhetsmedel har i alla tider varit vågkam och akterspegel men de behöver kompletteras med mer tidsenliga produkter.

Under nittonhundratalet när oljeeldning var vanlig såg jag en bil på parkeringen där jag bodde som det stod Oriflame på. Eftersom jag arbetade med värmesystem antog jag att Oriflame var en oljebrännare som jag inte kände till. Jag beslöt mig för att undersöka saken. Av en slump fick hustrun reda på mina efterforskningar. Hon skrattade och sa att det inte var en oljebrännare utan ett känt fabrikat för skönhetsmedel.

Nu känner jag till två fabrikat skönhetsmedel, för hustrun brukar varje vår beställa solskyddsmedel från Yves Rocher. Min ljusa hy kräver daglig insmörjning med nummer 50 och en åsnefrukost. Det senare är namnet på en hatt jag lärt av far, som seglade på medelhavet. Åsnefrukost är en bredbrättad hatt av halm. När den går sönder ger en spanjor den till sin åsna som äter upp den, sa far.

Kosmetikaindustrin omsätter miljarder för tillverkning av solskydd men det mesta är för att tillgodose våra behov av skönhetsmedel, vars effekt jag tvivlar på. Det är ju mest kvinnor som smetar på sig, men å andra sidan verkar gamla kvinnor vara väl så skrynkliga som gamla gubbar. Men säker är jag inte och tänker på historien om mannen som knäppte med fingrarna när han promenerade på Londons gator.

– Varför gör du så, frågade folk?
– För att skrämma bort elefanter.
– Men här finns ju inga elefanter?
– Nä, se där så effektivt det är!

För att hålla igång en miljardindustri gäller det hela tiden att komma med nya produkter och skapa nya behov. Här kan jag bidra med några tips.

För den svenska marknaden bör det finnas behov av regnbågsfärgat nagellack. Visst kan man måla med olika flaskor och penslar men ett bekvämare sätt är att erbjuda ”allt i ett”, pensel och randig färg. Det finns redan randiga tandkrämer.

Ett annat område för en ny serie av produkter ligger i övergången till tjänstesamhälle. Vi har ju snart inga riktiga arbetare längre. Det hotar den så kallade rörelsen. Därför bör fackföreningarna stötta kosmetikaindustrin om den tar fram produkter som lyfter fram arbetarkulturen. Här slumrar en marknad för nagelvårdsprodukter för både kvinnor och män. Det behövs nya serier för unisex-produkter som inom klädesbranschen, eller varför inte modernt kalla dem henprodukter?

Istället för lack ovanpå naglarna bör man erbjuda ”skit under naglarna” med moderiktiga namn, t. ex.
– Mecanical´s oil
– Bricklayer´s grey
– Butcher´s red
Här bör finnas betydande efterfrågan inte bara från den normalt modemedvetna delen av allmänheten, utan från folk med framträdande positioner inom arbetarpartier och fackföreningar.

Jag kan se fram mot hur stadsministern talar om rättvisa och solidaritet med fast grepp om talarstolen med fingrar vars naglar prytts med Welder´s brown.
Piercning är en variant av personlig utsmyckning. Man kan också utsmycka sin hud med applikationer av glitter och pärlor. Ett välsorterat företag för hudvårdsprodukter bör i framtiden även tillhandahålla applikationer som möjliggör bärarna att visa samhörighet med den hotade arbetarklassen.

Exempel på en ny stil är utsmyckning med stickor och skrubbsår – Carpenter splinters and abrasions. De bör lämpligen bäras så att de tittar fram genom hål i stentvättade jeans. Bättre än så kan man inte visa sin politiskt korrekta värdering på en vernissage eller bokens dag. Andra lämpliga tillfällen är vid stenkastning och vrål för att störa oönskade politiska möten eller vid helt vardagliga strövtåg genom stadens gallerior.

Jan Ivarson

2 thoughts on “188. NYTT MODE KAN GE NYA JOBB

  • Hej Jimmie!

   Ja, att skriva om så ytterst allvarliga saker och ändå skapa gapskratt hos läsaren, är verkligen stor skrivkonst!
   Vi behöver alla ett skratt ibland, trots allt elände vi ser!

   Välkommen tillbaka och kommentera mer!

   /Lars Agerstig
   honesty4u@hotmail.se

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.