153. SOLEL – FÖRST SUBVENTION, SEDAN SKATT


153. SOLEL – FÖRST SUBVENTION, SEDAN SKATT
av Jan Ivarson, 2014-08-25.

Tre miljöpartister skrev en insändare om att de vill att staten skall öka subventionerna för installation av solpaneler. Det är både bra och dåligt. Bra därför att det är en gratis och ren energikälla. Mindre bra är att solpaneler inte är lönsamma.

Miljöpartisterna vill se panelerna subventionerade på två sätt. Det ena är med direkta subventioner ur statskassan. Det andra sättet är genom att konsumenten skall få mata in överskottsel på nätet och få hämta ut motsvarande mängd gratis, till exempel på vintern.

Även om jag tycker att elbolagen har höga priser, har jag förståelse för att de inte gillar förslaget. Varför skall detta bara gälla el? Livsmedel är en minst lika viktig varugrupp som el. Tänk om krav kom på att vi skall kunna odla grönsaker sommartid och lämna överskottet till livsmedelsbutikerna med rätt att få hämta motsvarande till jul. Ett rimligare krav är att solel som matas in på nätet betalas med dagspriset som är lägre sommartid än vintertid. Om man tycker elbolagen gör stora vinster, så är det en annan fråga.

Alla investeringar kan bli lönsamma om de subventioneras tillräckligt. Det är inte möjligt att subventionera elproduktionen annat än marginellt, därför att den med sina elskatter är enorm inkomstkälla för staten. Miljöpartister brukar tala om hållbara lösningar. Subventioner till en liten klick abonnenter är ett orättvist system som förespråkas av politisk populism. Inget hindrar att de stora elproducenterna satsar på solpaneler och tar riskerna. Då måste även de få statsstöd men det låter inte lika bra i valtider.

Politiker och företag har i alla tider försökt övertyga allmänheten om förträffligheten hos olika varor och idéer. De äldre minns sångarna Lasse Lönndahl som ville få oss att värma stugorna med fotogenkaminer och Sigge Fürst som sjöng:

–  Allt går att sälja med mördande reklam. Kom å köp konserverad gröt.

En faktor man lätt bortser från är panelernas underhåll. Solpaneler seriekopplas och en del kopplingsdetaljer som saluförs har låg skyddsklass. Vid fel på en panel eller skarvkopplingen mellan dem kan det bli dyrt att lokalisera och åtgärda felet uppe på lutande tak. Problemen kommer först om några år och fråga är om ersättningspaneler med samma utseende finns då.

Om solpaneler skulle bli vanliga kommer de att beskattas. Villaägare bör därför satsa på teknik som inte syns. Själv ville jag bygga ett skärmtak utmed mitt garage för sopkärl och ved så jag kan elda med torr ved, men det fick jag inte. Skärmtak får bara byggas på bostadshuset fick jag veta. Får fortsätta täcka veden med presenningar.

Jan Ivarson

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.