433. RESTAURANGNÄRINGEN BEHÖVER TIDSENLIG ALKOHOLLAG


433. RESTAURANGNÄRINGEN BEHÖVER TIDSENLIG ALKOHOLLAG
av Jan Ivarson, 2016-03-18.

En restaurang som verkat i många år, har fått sitt utskänkningstillstånd för alkoholhaltiga drycker indraget av kommunen. Det är det samma som att verksamheten får stänga.

Skäl för beslutet är av vad som framkommit i media, att restaurangen har haft svart arbetskraft. Om det är så bör företaget beivras, men det behöver inte vara kopplat till vilka varor det får sälja. Så är det inte i andra branscher.

Restaurangägarna säger att de inte felat. De har med myndigheters kännedom haft några praktikanter och har överklagat beslutet.

Oavsett skuld väcker detta en viktig fråga.
Är det rimligt att en restaurang som gjort fel som inte har med utskänkning att göra, skall beivras med indraget utskänkningstillstånd?
Är inte det en kvarleva från Motbokens dagar och som påminner om medeltida rättsskipning?

Inget problem med anknytning till utskänkningen har påtalats, som fylleri eller försäljning av oskattade varor.

För en tid sedan skrev Göteborgs-Posten om en tvist mellan ett bolag och Göteborgs reningsverk. Verket ansåg att bolaget släpper ut orenat industrivatten som skadar kommunens reningsverk.
Om bolaget felat blir det tvingat att förbättra sin rening och riskerar att få betala skadestånd.

Däremot tror ingen att bolaget förbjuds sälja delar av sin produktion, i synnerhet inte tills slutlig dom avkunnats. Det skulle anses vara medeltida rättskipning.
Sådan rättstillämpning lever restaurangnäringen under.

Det är hög tid att ändra på det.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/432-effektiva-batterier-pa-gang/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/434-bocken-som-tradgardsmastare/

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.