57. INVANDRARHOTELL


57. INVANDRARHOTELL
av Jan Ivarson, 2013-12-02.

Staten bedriver en enorm kapitalomflyttning med flyktingindustrins miljardrullning och det går bl. a. ut över kommunerna. Politiken är möjlig genom medias nyhetsfiltrering och att frågan inte kan diskuteras fritt. Politiker vågar inte tala klartext. Då kallas de rasister och mister sin plats i politiken. En del stöder politiken, andra är mot men tror sig kunna påverka partiet på sikt och en tredje grupp (sannolikt de flesta borgerliga) är lojala för de vill sitta kvar vid köttgrytan och inte få sitt sociala anseende ifrågasatt.

Landet genomsöks på slott, herrgårdar, hotell, flerfamiljshus och villor för att bli flyktingmottagningar. Kostnaderna för flyktingpolitiken kan inte beräknas säger regeringen men påstår ändå att den är lönsam!

Ett anmärkningsvärt påstående som i näringslivet skulle förpassat bolagsstyrelser till kylan.

– Hur länge skall väljarna tro på sådant prat, kan man undra?

Flyktingpolitikens kostnader har beräknats av flera personer. De pekar på årskostnader motsvarande två till tre försvarsbudgetar. Det påverkar landets välstånd och medför sociala problem. Hittills har en del småkommuner varit förskonade från omfattande privata initiativ för flyktingboende.

Vad händer med en liten kommuns budget med 100 arbetslösa nya flyktingar sedan statsbidragen upphört?

Regeringen meddelade nyligen den vill satsa en miljard kronor på jobbcoacher för att hjälpa svåranställbara söka jobb. Den som inte kan fylla i en förtryckt blankett som en arbetsförmedling kan tillhandahålla, är inte gångbar på arbetsmarknaden och en del kan inte svenska. Jobbcoacher sägs tidigare ha informerat jobbsökande om hur de kan söka fler bidrag. Knappast Bingo för skattebetalarna. Pengarna skulle bättre kunna användas för verksamhet i kommunerna.

Musikbolagsdirektören Bert Karlsson i Skara får utstå kritik för att han insett affärsmöjligheterna i flyktingbranschen. Jag försvarar honom även om jag förstår att många är upprörda. Karlsson gör precis det regeringen ber om. Han har byggt upp en hotellkedja för flyktingboende som han hyr ut till Migrationsverket. Han lär äga fyra anläggningar och sägs ha ytterligare fjorton på gång.

Karlsson avser främst anställa invandrare för skötseln. Då kan han få 80 % av lönen betald av staten. Migrationsverket betalar höga månadskostnader för inackordering. Verket betalar också för extrakostnader som skadegörelser. Dessutom kan Migrationsverket ge handledarstöd och gratifikation för varje person som tas hand om. Enligt Expressen får Bert Karlsson 20 miljoner kronor för nio månaders uthyrning av en anläggning.

Kommuner åläggs svara för social service, vård, skola och äldrevård och i vissa fall utökad kollektivtrafik och fritidssysselsättning, som följer av privata flyktingboenden. Därför är byggnader som kan bli flyktingboenden en risk för kommuners ekonomi. Svenskarna får nerdragen välfärd och höjda skatter för att bekosta invandring, u-hjälp och militära utlandsuppdrag. Vi måste dock ha i minnet att 95 % av väljarna har röstat för denna politik, så få har anledning klaga.

Som skattebetalare kan man önska att Migrationsverket köper byggnader i stället för att hyra dem. Då skulle staten i bästa fall ha ett restvärde om verksamheten avvecklas. Men det kräver entreprenörskap och då behövs personer som Bert Karlsson. I brist på sådana får Migrationsverket hyra för att svara för statens klokskap.

Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.