381. HELSVENSKT ÄR OTIDSENLIGT


381. HELSVENSKT ÄR OTIDSENLIGT
av Jan Ivarson, 2015-12-31.

Till mitten av förra århundradet kunde man läsa reklam för goda klädesplagg. Det kunde stå, att ett plagg var av helylle eller äkta helylle. Begreppet hade så bra klang, att en skötsam tös kunde kallas för en ”riktig helylleflicka”.

Jag frågade min mor vad äkta ylle var. Hon svarade att det var ett plagg som tillverkats av ny fin ull. Så var det före Kriget. Därefter har vi fått inblandning av uppriven ull från gamla kläder och av syntetiska fibrer som kallas cellull, tillverkat av cellulosa från skogsindustrin, sa hon.

Numera hör man sällan någon använder uttryck som helylle för ett plagg. Även om ylle ingår brukar det framgå att en betydande del är gjort av återvunnen polyester. ”Återvunnen” har blivit viktigare egenskap än materialet. Undrar vad min mor Esther skulle ha tyckt om det. Hon fick ge namn åt min segelbåt Polyester.

Numera kallas ingen skötsam ungdom för en ”duktig gortexhen”, som tål det mesta i ur och skur. Men innehållet i produkter ifrågasätts. På text-TV kan man läsa att begreppet ”svenskt” missbrukas. Så får det inte vara tycker en del. Förmodligen är det många miljövänner som tycker så. Det upplever jag som motstridande. Med deras åsikter bör produkter inte kopplas till nationalitet som de i andra sammanhang vill avskaffa. Här har miljövänstern ännu inte nått ända fram.

En sida på Text-TV förkunnar:
Jätteföretag som Mc Donalds och Ikea framhäver gärna sin svenska profil och svenska råvaror. Ikea har till och med svenska flaggor på köttbullarna i restaurangen. Men köttet i köttbullar och hamburgare är ofta tyskt eller polskt.

Det är bra att företag granskas, i synnerhet om de ger intryck av att ett visst land kopplas till varornas ursprung. Men man måste skilja på nationellt framsprungna recept och på råvarornas ursprung. Köttbullar brukar beskrivas som en svensk rätt. Serveras de i Sverige är det rimligt att råvaran är svensk men inte i en restaurang i Argentina. Ännu har ingen ifrågasatt om träflisorna i spånplattorna för bokhyllan Billy kommer från svenska träd.

I Sverige tävlar liberaler, miljöpartister och vänstern om vem som är minst nationalistisk. Svenskt anses som osund nationalism, ja snudd på rasism. Kritikerna har ännu en bit att gå för att övertyga storföretag om sina värderingar. Den dag de lyckats kan det låta så här:

– Våra produkter tillverkas efter gamla nordiska recept (inget land bör nämnas) men tillverkas av råvaror i företag från hela världen. Vi utestänger inga från att bli våra leverantörer. I allmänhet är det länder med de lägsta lönerna som bäst behöver våra inköp.
Var solidarisk – Köp varor med design från Östra Skandinavien som producerats i låglöneländer.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.