230. RETORIKEN MÅSTE UTVECKLAS


230. RETORIKEN MÅSTE UTVECKLAS
av Jan Ivarson, 2015-02-15.

Sverige står inför en litterär och publicistisk evolution. Den tar sin början då (SD) passerar 20 % i väljaropinionen. Redan nu sitter folk i DÖ-partierna och funderar på hur de skall kunna utveckla sin politik (ändra den) så att väljarna återvänder, utan att vidgå att man tidigare gjort fel.

Den konsten kallas att utveckla politiken, inte att ändra den. Sådan ordkonst kräver litterär begåvning i den högre skolan. Det hela underlättas med nyspråkliga uttryck ingen riktigt vet innebörden av, som ”värdegrund ”och ”allas lika värde”.
Diffusa begrepp behövs för att motivera välfärd åt alla som tagit sig innanför landets gränser. Samtidigt måste borgerliga väljare och många inom (S) ges uppfattningen att det är fråga om en åtstramning. Förändringarna kommer stöttas av vältaliga beskrivningar om invandringens förtjänster, utan att de närmare preciseras.

Moderaterna visade vägen i sin eftervalsanalys. Då förklarade partiledningen att man inte tillräckligt fokuserat på alla de frågor som inte hade störst betydelse för valutgången!
Det gäller dra nytta av det greppet då partier så omärkligt som möjligt skall redogöra för förändringar som kan locka tillbaka väljare, utan att bekänna att migrationspolitiken de drivit under årtionden varit misslyckad.

Politiken behöver bara utvecklas, heter det. ”Utveckla” skall i praktiken innebära mer av det gamla men framstå som komplettering med restriktiva åtgärder. Det viktiga är att finna en lagom diffus beskrivning som kan upplevas som en åtstramning till förmån för skattebetalarna, samtidigt som invandringen kan fortsätta som tidigare.

Det övergripande målet att rasera välfärd och svensk kultur med utbyte av befolkningen måste stå fast, men förklaras så att politiken kan övertyga stora väljargrupper. Partierna kommer förstås utveckla sig lite olika. (KD) kommer fokusera på familjefrågor och inom (S) söker man stöd hos facken och den övriga så kallade rörelsen.

Det som behövs inom DÖ-partierna är inte främst att utveckla politiken, utan utveckling av retoriken och skrivkonsten så att den gamla politiken kan framställas i gynnsammare skepnad för väljarna.

Jan Ivarson
politiskt obunden

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.