676. FÖRLÅT JAG KOM FÖR SENT


676. FÖRLÅT JAG KOM FÖR SENT
Elbolaget hade tömt bilens batterier.
av Jan Ivarson, 2018-12-08.

Det oförnuftiga att ersätta kärnkraftverk med sol-och-vår-politik börjar märkas på olika sätt. Alla har märkt hur elens fasta kostnader har stigit. Det beror inte bara på bolagens ökade vinster för att kompensera för dåliga miljardaffärer utomlands och ägarnas behov av profit.
Alla små elproducenter, som vindkraftverk, har krävt omfattande utbyggnad av stamnätet och dyra styrsystem för att snabbt koppla om mellan producenter när vindarna ökar eller minskar.
Men det räcker inte. Landet behöver fyllas med vindsnurror och solpaneler, men solen lyser inte hela dygnet, minst när det är som kallast och när det bara blåser ibland.

Elbristen blir allt mer uppenbar redan innan en obetydlig del av landets fordonsflotta drivs med el. När det blir uppenbart för fler, kommer fler välsigna utbyggnaden av raffet i Lysekil. Utfasningen av olja går inte så fort som miljövänner vill ge sken av.

Nu har man provat att vända på elflödet från elbilar i garage, för att driva viss belysning, hissar, fläktar och pumpar i angränsade byggnader så de kan hållas bobara. Tänk er trapphus, korridorer och gator utan belysning nattetid i utsatta områden.
Hjälp från bilars batterier är en lösning under dagen för att mildra konsekvenserna av vad vi har att vänta oss av en ansvarslös politik, som leds av okunniga politiker.
För att politiker skall förstå landets elförsörjning krävs tekniska insikter. Många politiker gillade inte matte i skolan.
De yngsta satsade kanske genuskunskap (jag skrev inte genusvetenskap) och vill helst framstå som kulturprofiler. Då får elbolagen göra vad de kan för mildra elbristen.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/675-arbetare-har-inte-rad-med-bostad/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/677-analysera-forutsattningarna-for-atervandring/

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.