246. HÄMTAT I MEDIA


246. HÄMTAT I MEDIA
av Jan Ivarson, 2015-03-08.

Tidskriften NEO 2 feb 2015
Skall Sverige finnas,
frågar docenten i statsvetenskap, Hans Bergström.
Rubrikens fråga kan synas omotiverad. Ingen säger öppet att den svenska nationalstaten är illegitim och bör avvecklas. Likväl är det tankebanan bakom den präglande svenska migrationspolitiken. Den erkänner inte grunderna för nationalstaten, att ett folk av medborgare bildar ett demos med en balans av rättigheter och skyldigheter samt ett historiskt arv på ett bestämt territorium.

Tidskriften Byggvärlden 25 feb
Byggindustrin går på högvarv. De svenska hushållen får byggindustrin att varva upp avsevärt. Det är främst produktionen av nya bostäder som stiger snabbt, skriver tidskriften Byggvärlden.
Nästa år dämpas dock utvecklingen när både bostads- och anläggningsmarknaden bromsar in. Det finns smolk i glädjebägaren. Det är att anläggningsmarknaden minskar, mycket på grund av att de offentliga väginvesteringarna minskar men även de privata investeringarna inom energi och Telecom går ner.

27 feb
Socialdemokratiska studenter vid handelshögskolan vill återinföra fastighetsskatten. Det innebär förstås högre skatt än nuvarande fastighetsavgift. Kärt barn har många namn.
Som skäl anförs att fastighetsskatt är en bra skatt för den går inte att kringgå.
Skatt som inte kan undgås anser en del vara tillräckligt motiv för att skatten införs. Klart att folk kan betala skatt när de har ett hus att underhålla!
Jo, man kan komma undan fastighetsskatt! När man hör folk vad folk skall göra med pengarna som skrapvinner i TV4, svarar många att de tänker resa upp pengarna utomlands. I mitten av förra århundradet skulle de drömt om en fritidsstuga trots vår korta sommar.

Kommentar:
Fastighetsskatt grundas bland annat på tomtens läge och byggnaders utförande som ägarna förväntas redovisa. Asylsökande behöver inte kunna styrka sin ålder, identitet eller ursprungsland. De kan ändå få livstids försörjning för sig själva och anhöriga. Det är en annan del av S-politiken.

Svensk Tidskrift 27 feb 2015
Svensk Tidskrift skriver, ”De nya sedlarna är historiska och populistiska”.
Illustrationerna på sedlarna är historiska och ger intrycket av att vuxna inte läser böcker.
– Hade vi haft Viktor Rydberg på en sedel kanske han hade betraktats som den levande författare han förtjänat att vara och inte som en döende sådan, menar tidningen.

Sydsvenskan 2 mars 2015
Ilmar Reepalu, tidigare finanskommunalråd i Malmö skall enligt SVT Agenda och Sydsvenskan få i uppgift att utreda vinster i välfärden.
En bättre uppgift vore att han fick utreda förluster i välfärden i den kommun han lett. Den har lånat ca en miljard för att finansiera verksamheten. Så kan inte privata företag drivas.

Göteborgs-Posten 2 mars 2015
Antalet barn som far illa har ökat drastiskt. Det visar en enkät som SVT Västnytt gjort i 34 västsvenska kommuner.
I Trollhättan är problemen stora. De är oftare av så svår karaktär att omedelbara åtgärder behövs. Anmälningar till socialtjänsten ökat med 50 % på fem år. Flera faktorer anges som
– skärpta myndighetskrav
– ökad medvetenhet om anmälningsplikt
– medial uppmärksamhet.
Eventuella samband mellan problemen och Trollhättans många invandrare nämns inte.

Västerbottenskuriren 2 mars 2015
Norrlands befolkning fortsätter att minska.
Umeås tillväxt med 1.07 % är strax över riksgenomsnittet.
Uppsala och Jönköping växte under riksgenomsnittet år 2014.
Malmö växte snabbare än både Göteborg och Stockholm. Tidningen frågar om detta är tecken på regionens mångfald av forskningsmiljöer. Huruvida Malmös upplåning av en miljard kronor är en lönsam framtidsinvestering, skrivs det inget om.

Ny Teknik 2 mars 2015
Tidningen Ny Teknik har en artikel med följande budskap:
Uppsalapolisen har klampat första bilen.
Tullverket har fått lov att låsa fast hjulen på yrkestrafik som bryter mot regelverket. En lastbil som får väga 3,5 ton hade 2 330 kg överlast.
Tullverket har ännu inte använt metoden.

Jan Ivarson
politiskt oberoende

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.