267. DE GAMLAS MAT BESTÄMS I RIKSDAGSVALET


267. DE GAMLAS MAT BESTÄMS I RIKSDAGSVALET
av Jan Ivarson, 2015-04-04.

De gamlas mat diskuteras i kommunerna. Försöken är många att minska kostnaderna för de gamlas mat. Man hör inte lika ofta sådana resonemang för andra grupper som tilldelas mat av samhället men skolmaten har ifrågasatts.

Klagomål har förekommit från förläggningar med invandrare. Det kan man ha viss förståelse för, då utlänningar är vana vid andra rätter än våra nordiska. Bara fängelserna har varit utan större klagomål på maten.

Ett rimligt krav är att mat som serveras av samhället bör hålla sådan kvalitet att den är gångbar på en lunchrestaurang. Då kan det mesta av återvärmd mat strykas från matsedeln.

Varför har det blivit så här?
Orsak är brist på pengar och i någon mån brist på personligt engagemang.
När konkurrens om kunderna inte finns, minskar ambitionen hos alla som påverkar innehållet i grytorna. De blir inriktade på låg kostnad istället för kvalitet, men största orsaken är brist på pengar.
Ingen kan laga soppa på en spik.

Om regeringen beslutat att försvarskostnaden skall femdubblas och pengarna tas från andra områden, hade de flesta insett att det bland annat kunde drabba kommunernas mat. Kommunerna skulle få mindre statsbidrag och tvingas till besparingar. Många tycks ovetande om, att vi befinner oss i en sådan situation.

Migrationspolitiken kostar folkhushållet som fem försvar, om man inte blott räknar verkets direkta kostnader, utan även andra områden som socialtjänst, vård, skola, omsorg, rättsväsendet, försäkringsbolag och undanträngning på arbets- och bostadsmarknaden.

De som påtalat att kostnader för invandring är orimligt höga, kallas i media för främlingsfientliga. Vi får välja mellan att vara främlingsfientliga eller acceptera kännbara nerdragningar i den välfärd vi vant oss vid.

Försvar och infrastruktur är redan dränerade och vården så svältfödd, att den inte kan rekrytera personal. Nu tycks regeringen vara inne på att vi förutom flyktingar från krigsdrabbade områden, även skall ta ansvar för sydeuropeiska tiggare som sten på bördan. Sverige har blivit världens socialtjänst!

Solidaritet kostar och måste betalas, så vi får vänja oss vid uppvärmd mat och försämringar på andra områden. Att det är sjuka och gamla som drabbas värst, trots ett långt skattepliktigt liv med många inbetalningar till social välfärd, är tydligen också något vi får vänja oss vid.

Jan Ivarson
politiskt obunden

1 thought on “267. DE GAMLAS MAT BESTÄMS I RIKSDAGSVALET

  1. En äkta ”Ivarsonare” och ett MÅSTE att läsa!
    Alla beskrivna sammanhang kommer ut i dagsljuset så enkelt och logiskt när man läser dina texter och man slås av tanken, varför kan inte våra beslutsfattare tänka på detta sunda och förnuftiga sätt?

    Tack Jan!

    /Lars Agerstig
    honesty4u@hotmail.se

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.