526. NYA BYGGREGLER


526. NYA BYGGREGLER
av Jan Ivarson, 2017-01-24.

Sverige vill ligga i framkant på många områden. Samtidigt kan man se att skillnader mellan teori och praktik vidgas på många områden.

Senast den 31 december 2020 skall alla nya byggnader vara NNE-byggnader. NNE står för Nära Noll Energi. Offentliga byggnader skall uppfylla NNE-kraven redan 2018. Dags att planera för det nu!
Det har regeringen beslutat för att leva upp till EU-direktivet om byggnaders energibehov.
Det är förstås lättare att följa i sydeuropeiska länder med varmare klimat än i Norrland. Det skulle inte förvåna om sydeuropéerna blir sämst på att följa direktivet. Visst är minskad energiförbrukning bra men extremt isolerade hus, kommer att öka behovet av eldrivna kylanläggningar.

Det blir kanske som med tidigare teoretiska krav i Sverige med krav på riktad operativ temperatur och beräkning av lägsta utetemperatur för byggnaders uppvärmningssystem med hänsyn till husens värmelagringsförmåga. Vilka byggherrar och entreprenörer i vår kommun känner till det?

Ingen bryr sig och ingen kollar. Kompetens, projekteringstid och vilja att betala finns inte. På sikt kommer en praktik med tumregler tillämpas i önskad riktning men med goda möjligheter till avvikelser för den som vill. Som nu med stora fönster från golv till tak. Få kollar om byggnadens medel-u-värde uppfylls.

På hemmaplan kämpar politiker med att få någon att bygga tillräckligt billigt med dagens krav. En förhoppning är att lägre kostnad för energiförbrukning skall uppväga ökade byggkostnader. Så har det inte varit hittills. Hyresgäster i flerfamiljshus har fått höjd hyra när huset renoverats för att spara energi.

Göteborgarna visar framfötterna. De skall bygga billiga bostäder i Frihamnen, genom att låta andra betala överpriser. Ett nytt sätt att öka marginalskatten. De har även påverkat Länsstyrelsen, så att den inte varit lika sträng med strandskyddet för dem som för andra kommuner där göteborgare tillbringar sin fritid.

Migrationspolitiken har fört det goda med sig, att realism har fått gå före svenska normer. Bygglov har trollats fram för modulbostäder som inte skulle varit tillåtna i sedvanlig bygglovsbyråkrati för svenskar. Det är exempel på positiv kulturberikning, som inte får komma i skymundan för skottlossning, stenkastning och spontant eldande.

Elförbrukningen för bostäder bör rimligen minska. Elproducenterna får hoppas hålla uppe försäljningen genom ökat antal elbilar.

Politiker bör oroa sig över hur staten skall få in sina skatter om fossila bränslen och elkonsumtion minskar men de brukar finna nya områden att beskatta. Synliga installationer som solpaneler och redovisade borrhål ligger illa till och en värmepumpsskatt måste vara frestande.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens anmodan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/525-gemensam-vardegrund-pahitt-for-statsanstallda/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/527-rikslognare-bor-rensas-ut-ur-politiken/

2 tankar på “526. NYA BYGGREGLER

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.