100. UNGDOMARS BOSTÄDER


100. UNGDOMARS BOSTÄDER
av Jan Ivarson, 2014-03-22.

Brist på bostäder för ungdomar med hyror de har råd att betala, diskuteras ofta i media. Vi har aldrig producerat nya bostäder som ungdomar haft råd med. I förra århundradet fanns det biliga lägenheter i gamla hus som på sikt skulle rivas eller genomgå stor ombyggnad. Nu har större delen av lägenheterna i miljonprogrammet anvisats för invandrare som fått företräde till dem. Därför saknas billiga lägenheter för ungdomar som vill flytta ut från föräldrahemmen.

Det finns flera förklaringar till brist på bostäder. Ungdomar har alltid haft svårt att betala för en ny bostad. I mitten av förra århundradet fanns i Göteborg många gamla landshövdingehus där man kunde hyra billigt. I sådana bodde unga och de värmde sig med fotogenkaminer. En nybyggd lägenhet var svår att få tag på och var dyrare. Aptiten på bra boende har vuxit mer än de ungas inkomster. Problemet späds på med fler med låg utbildning och orsaken till det har vi svårt att tala om.

Det är inte konstigt att vi har bostadsbrist när befolkningsökningen länge varit större än nyproduktionen. Det märks även inom sjukvården med nya behov som återkommen Tbc-sjuka. Unga efterfrågar billiga hyresrätter men de erbjuds andra grupper med förtur.

Nya billiga hyresrätter har vi aldrig kunnat producera. Många som efterfrågar hyresrätter saknar betalningsförmåga och lever på försörjningsstöd. Bostadsbolag tvekar att bygga för dem. Man ifrågasätter samhällets uthållighet att betala hyrorna och att få hyresgäster med sociala problem som ger området dåligt rykte.

Utan omfattande befolkningsökning hade en del av miljonprogrammet varit rivet och en annan del renoverats något till billiga lägenheter. En tredje del hade omsorgsfullt blivit ombyggda in- och utvändigt och ombildade till bostadsrätter. Det hade minskat trycket på villamarknaden.

I stället för att se problemen och söka lösningar som ökar byggandet, talar politiker om höjda fastighetsskatter för att jaga ut äldre ur sina hus. Det skapar inte fler bostäder. Stugor om 25 kvm i villaområden är valhänt lösning. I tätorter kommer de skapa konflikter och i glesbygden bidrar de inte till lösa bostadsbrist där det finns arbete.

Jan Ivarson

1 tanke på “100. UNGDOMARS BOSTÄDER

 1. Hej Jan!

  En som vanligt skarpsinnig text från dig, där du sätter fingret rakt på problemet!
  Du och andra krönikörer här har en närmast kuslig förmåga att alltid träffa mitt i prick med era analyser.

  Inte nog med att du även gjorde detta i denna lilla krönika, dessutom prickade du ett litet jubileum genom att skriva den hundrade krönikan här på Honesty4u.
  Det finns all anledning för mig att säga tack både till dig samt andra krönikörer, som genom flitigt skrivande kommit upp till detta enormt höga antal krönikor under så pass kort tid!
  Snyggt jobbat och jag hoppas fler vågar visa sin uppskattning, genom att ge er alla lite av det beröm ni så väl förtjänar. Skriv ett par rader här i kommentarsfältet!
  Det vore också kul om fler försökte att pröva sina vingar genom att skriva en egen krönika och skicka till mig. Jag försöker rätta eventuella språkliga fel som jag hittar, så det behöver inte vara perfekt!

  Tack och välkommen åter!

  /Lars Agerstig
  honesty4u@hotmail.se

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.