110. KVOTERING TILL FLERA BRANSCHER


KVOTERING TILL FLERA BRANSCHER
av Vera Vågbrus, 2014-04-30.

Några partier går till val på kvotering till bolagsstyrelser. Kvotering behövs inte bara för kvinnornas bästa utan även för företagens, heter det. De som känner tveksamhet tänker att om detta är ett klokt beslut, bör det även kunna tillämpas inom andra områden.

Personer i stora bolags styrelser tillhör landets bäst avlönade och deras löner speglar rimligen kravet på högsta kompetens. Därför bör det finnas möjligheter för kvotering även i branscher med lägre kompetenskrav. Om politikerna är övertygade om att kvotering är bra, bör de tillämpa den på områden som berör dem själva.

Folk med hög samhällsställning, som politiker, har viktiga uppdrag. Om de blir sjuka gäller det att de snarast blir botade så de snabbt kan återinsättas i tjänst. För den skull har de flesta makthavare privata sjukförsäkringar som ger dem möjligheter att slippa stå i långa vårdköer genom snabb behandling i privata kliniker. Sådana kliniker skulle kunna höja sin status och politikernas trovärdighet med att fler kvinnor kvoteras in i läkarkåren. Därmed skulle man både få ökad jämställdhet och tillgång till fler läkare. Inkvotering kan bidra till klinikers personalbehov och bredda kompetensen med folk som har viktig erfarenhet från andra områden som politik, fackligt arbete och föreningslivet.

Man kan förställa sig de goda effekterna i framtiden likt den som migrationen medfört för landet. Här följer ett tänkt reportage i en stor dagstidning mellan redaktören RED och en invoterad läkare KVOT som inträffat i framtiden.

RED: Hur känns det nu efter en tid som inkvoterad kirurg? Du var ju tidigare heltidspolitiker i FI.

KVOT: Jo tack, det är fantastiskt. I början var det ovant och lite chockartat med allt blod. Jag hade tidigare bara sett inälvor i saluhallen i Stockholm och några andra älvor vintertid på en myr.

RED: Hur var din första operation?

KVOT: Visst var jag orolig innan. Tur var att operationen började redan klockan nio på förmiddagen så jag inte behövde oroa mig hela da´n. När jag gick upp stärkte jag mig med en drink för att nollställa mig. Den bestod av hälften vodka och hälften munvatten Listerine Zero så jag skulle lukta gott.

RED:  Vad arbetar du med mest?

KVOT: Jag opererar på Mag och Tarm.

RED:  Är det inte svårt? Har du aldrig gjort fel?

KVOT: Jo faktiskt, men det slutade ändå bra. Du förstår, vi var ett gäng FI-are som träffades i på Södermalm för att diskutera diskriminering och segregation. Det slutade med ett party med gåslever och några flaskor rött och det blev sent. På kliniken nästa morgon skulle jag ta bort en bit tjocktarm. Då upptäckte jag att jag glömt mina glasögon och såg så dåligt att jag först tog bort blidtarmen istället. Men det gjorde inget för så gör vi ofta av säkerhetsskäl för att förhindra oönskad spridning.

RED: Är du nöjd med ditt nya arbete?

KVOT: Visst, det känns bra. Det enda är att de gröna kläderna inte klär mig och jag har svårt veta vem som är vem i operationslaget. Ibland sträcker jag handen till fel person för att få en kniv. Tänkte först föreslå individuella operationskläder i olika kulörer med glada mönster, men så beslöt jag mig att avstå.

RED: Varför det?

KVOT: Jo det skulle gynna SD som vill förbjuda burkor och liknande. Våra kläder är snarlika men gröna.

RED: På tal om SD. Skulle du kunna tänka dig att operera en SD-politiker med bedövning och allt?

KVOT: Nja. Som demokrat känner jag mig bunden av läkaretiken att hjälpa alla. Liksom Röda Korset hjälper vi här skadade från båda sidor i en strid bara pengar flyter in.

RED: Tänker du fortsätta Mag och Tarm.

KVOT: Det är intressant här men jag vill gärna gå vidare till andra avdelningar och inte jobba hela livet med kroppens avloppssystem. Efter några år som kroppsoperatör på olika avdelningar vill jag söka inkvotering i helt andra branscher som inom astronomin eller som finansmäklare.

RED: Vilken annan avdelning här på kliniken skulle du vilja pröva på?

KVOT: Hjärnkirurgen. Där skulle jag få se tankeverksamheten från insidan. Funderar på att kunna forska om det finns samband mellan fel åsikter och tecken till tillbakabildade PK-lober (Not 1). Men möjligheten bör vara liten på den här kliniken med de patienter vi har. Fast det är inte otänkbart att en del döljer sina innersta åsikter. Tänk om jag kunde medverka till att finna metoder att avslöja sådant, men det är kanske är det bäst om det inte blir möjligt. Då skulle vi mista många goda förmågor och kaos uppstå i samhället.

RED: Tack KVOT för att vi fick ta del av dina erfarenheter och lycka till i karriären med inkvotering i nya branscher.

Not 1)  PK-lob är centrum i hjärnan som hanterar Politiskt Korrekt tänkande, nödvändigt för rätta åsikter, medlemskap i fackförening och framgångsrik karriär.

Vera Vågbrus

1 thought on “110. KVOTERING TILL FLERA BRANSCHER

  1. Tack Vera!

    Din drypande satir känns ungefär som direkt hämtad från Feministiskt Initiativs eller Miljöpartiets partiprogram.
    Vi är idag så vana vid denna typ av galenskap, att man inte ens längre höjer på ögonbrynen när man läser alla galenskaper. Galenskaperna har snarast blivit ett normaltillstånd i Sverige.

    /Lars Agerstig
    honesty4u@hotmail.se

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.