212. VÄLSTÅND ELLER OBESTÅND AV SKATTEMÄSSIGT OFÖRSTÅND?


212. VÄLSTÅND ELLER OBESTÅND AV SKATTEMÄSSIGT OFÖRSTÅND?
av Jan Ivarson, 2014-12-27.

Med utländska medborgare tiggande vid affärernas entréer, funderade jag på sambanden mellan skatter, välstånd och obestånd. Jag googlade på ”inkomstskatt” för Sverige och Rumänien. Jämförelsen ger ingen djupare förklaring för ländernas välstånd och sociala skyddsnät, men bör ge en viss antydan.

I Sverige har inkomstbeskattningen år 2014 tre nivåer. Små inkomster är skattefria genom grundavdrag upp till 18 000 kr/år. Däröver betalar man kommunalskatt som varierar mellan kommunerna, låt säga cirka 31 %.

För årsinkomster mellan 433 900 och 615 700 tillkommer 20 % statlig skatt, således sammanlagt 51 % av inkomsten går till skatt.

För årsinkomster över 615 700 är statsskatten 25 %, totalt således 56 % av lönen.

Till ovanstående inkomstskatter betalar arbetsgivaren 31,42 % i lagstadgade avgifter på den anställdes bruttolön. Dessutom tillkommer kostnader för avtal som ingåtts mellan arbetsmarknadens parter. Den som vill fördjupa sig kan knappa in på: http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Skatt-pa-arbete/Sociala-avgifter/

Google säger att i EU-landet Rumänien är inkomstskatten platt 16 %, d. v. s. skatten är 16 % i alla inkomstlägen, cirka hälften av svensk kommunalskatt. Det betyder rimligen att det finns utrymme för ökad beskattning, så att landet kan förbättra sitt sociala skyddsnät. Nu förväntas svenska affärskunder stå för en del av det med frivilliga bidrag.
Det är inte rimligt att ha en sådan ordning i europeiska unionen.

Jan Ivarson

1 thought on “212. VÄLSTÅND ELLER OBESTÅND AV SKATTEMÄSSIGT OFÖRSTÅND?

 1. Dagens beslut mellan sju partier i Riksdagen är bra för en beslutsmässig regering, men den för Sverige närmare en diktatur. Landet har nu bara ett parti i opposition. Det nylanserade samarbetet mellan regering och Alliansen har till uppgift att isolera landets enda oppositionsparti. Det har varit den främsta orsaken till överenskommelsen. I en normalt demokratisk värld hade det utstötta partiet varit en del av en bredare opposition eller varit i regeringsställning. Partiledare Björklund (FP) sa att det är bra för demokratin om ett land har två regeringsalternativ att välja på, men det är just det de sju partierna nu valt att sätta ur stånd.

  Krönikan VÄLSTÅND OCH OBESTÅND… visar på det höga skattetrycket för att driva välgörenhet för andra länders medborgare. Gammelmedia gör med få undantag sitt bästa för att filtrera nyhetsförmedlingen. Ingen tidning har tagit upp det faktum att Rumänien har en inkomstbeskattning i nivå med halv svensk kommunalskatt.

  Krönikan ovan har även sänts som insändare till två medelstora dagstidningar men ingen har tagit in den. Det som publiceras i Sverige får inte tydligt visa på negativa effekter för invandringspolitiken. Sådant får svenskarna läsa mellan raderna i artiklar som berör nerdragningar på andra områden.

  På siten – Invandring och Mörkläggning/blogg – har professor Arnstberg en artikel ´Den inre censuren´. I den refererar han till den engelske journalisten och historikern Roland Huntford. Denne skriver bl. a. om det svenska debattklimatet:

  – Det är praktiskt taget omöjligt för någon som opponerar mot regeringen att få göra sig hörd. Radio och TV har förvandlats till partiets och statens lydiga tjänare.

  Det kan inte sägas bättre. Jag rekommenderar läsning av Arnstbergs artikel http://morklaggning.wordpress.com/2014/12/27/den-inre-censuren-2/.

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.