723. PLAST NY SKATTEBAS


723. PLAST NY SKATTEBAS
av Jan Ivarson, 2019-07-09.

Vid kustens stränder finns ilanddrivet gods som träbitar, stycken av plasttrossar och många olika plastdunkar. Plastdetaljer har nästan uteslutande utländsk text. Däremot ser man inga plastpåsar.
Det kan möjligen förklaras av att de är så klena att de har fragmenterats så att man inte ser dem, men jag är tveksam till den förklaringen.
Den plast vi ser i haven härrör inte från svenska konsumenter som handlar dagligvaror i plastkassar. Jag ser aldrig någon som kastar påsar i sjön, varken i samhället där jag bor eller från fritidsflottan. Folk lägger dem i plasttunnor som de betalar dyrt för att få tömda av det kommunala sopmonopolet, så hamnar något i havet är det efter det lagts i avfallskärlen.

Jag färdas med båt bland öarna och ser aldrig att fritidsflottans folk kastar skräp i vattnet. De mest frekventa naturhamnarna har både sopkärl och hus för torrtoa. Förr i tiden användes öarna som toaletter men numera har båtarna blivit större och har toa med tank ombord.

Nu avser regeringen införa skatt på plastpåsar som man inte ser vid stränderna.
Regeringen tar chansen att skapa en ny skattebas på plastprodukter.
Vi kan befara att skatt på plastpåsar bara är en början. Politiker har förstått att de nått lafferkurvans topp då det gäller inkomstskatter. Vanliga löntagare får endast behålla en tredjedel av arbetsgivarens lön! Har du tänkt på det?

Politiker har gjort skatten mindre synlig genom att dela upp den på arbetsgivaravgift, löneskatt, moms och punktskatter. De senare vill man utöka med skatt på plastpåsar för att komma åt mer av den sista tredjedelen av folks lön. Som så ofta numera, motiveras det av miljöskäl.

Plastpåsar som eventuellt hamnar i havet kommer med få undantag direkt från svenska konsumenter. Om sådana finns, kommer de från spill från de som svarar för insamling eller från andra länder. Nästan varje storhelg kan man se överfulla återvinningsstationer. Låt oss börja med att få en bättre ordning där.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-skatt-pa-plastpasar-blir-dubbelt-sa-dyra

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: 722. EBBA BUSCH THOR VILSELEDER

Nästa krönika: 724. FÅR MAN VARA DEL AV SAMMANSATT ORD?

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.