114. MÄNNISKORS LIKA VÄRDE ELLER VÄRDERING


114. MÄNNISKORS LIKA VÄRDE ELLER VÄRDERING
av Arne Holmström, 2014-05-19.

Man använder uttrycket ”människors lika värde”, utan att kunna förklara vad man då syftar på?
Talar man däremot om människors värderingar, så står det klart för var och en vad man syftar på. Att kunna värdera till exempel vad som är bra eller dåligt.
Så har det blivit, att politiker och journalister har fått det på hjärnan att människors lika värde betyder att vi har samma rätt till allting. Bengt Westerberg skapade fri invandring under en treårsperiod när han rev upp Luciaavtalet, som handlade om en kontrollerad invandring!

Människors lika värde har blivit till som synsätt, att vem som helst har rätten till vårt land och den som protesterar mot det, betraktas som svensk och främlingsfientlig!
Nu ska vi istället se på vår värld med friska och sunda ögon, vad det innebär att av FN påbjuden stadga och det korrekta som är skrivet. Det handlar om människors lika värdighet och ingenting annat.
Först en liten vetenskap om hur allt måste värderas och värdet av det värderade i olika situationer fysiskt som psykiskt.
Inte heller att förta och tycka att det inte har någon betydelse, är ordet ”kontrast” som är ett oerhört livsbetingat faktum, att allt har en fram och baksida, upp och ned, svart och vit! Allting har varandras motsatser, även vårt språk är så betingat.

Människors lika värdighet, ska bedömas efter värderingar som ingår i den gängse normen för vad som är bra eller dåligt.
Om vårt samhälle utgick ifrån allt av för- och nackdelar som ett första synsätt, så hade vi haft ett nästan rumsrent samhälle, med de rätta värderingarna! Alltså, människors lika värdighet.

Arne Holmström

 

7 thoughts on “114. MÄNNISKORS LIKA VÄRDE ELLER VÄRDERING

 1. Intressant artikel.
  Ett sätt att se en svensks värde är med BNP per capita. År 2013 var det 378 600 kr/svensk. Det är inflationskorrigerat ungefär 3,5 gånger mer än år 1950. De år vi flummat till det med för höga löneavtal så att exporten föll eller när importen blev dyrare, blev det dipar i alla svenskars lika värde. De senaste åren har den uppåtgående kurvan planat ut. En förklaring är att befolkningen ökat mer än produktionen. Vi har inte rekryterat arbetskraft och entreprenörer från de bästa delarna av världen. Samtidigt har välutbildade svenskar flyttat utomlands och stora bolag fått utländska ägare. En del talar om en pågående fördumning som hotar nivån för allas lika värde.

  Ett annat sätt att beskriva allas lika värde är att fördela landets samlade naturtillgångar som värdet av råvaror i gruvor, skog och vattenkraft. Jag har inte sett någon sådan sammanställning men en sak framstår som uppenbar. Ju fler invånare landet berikas med, ju mer späds värdet av landets tillgångar ut och minskar allas lika värde. Vi känner till det från privatekonomin. Många syskon får mindre arv än få, då boet efter föräldrarna skall fördelas. Däremot går inte skulder i arv till barnen i privatekonomin men det gör den för landets medborgare. Barn ärver föräldragenerationens statsskulder och påverkar barnens lika värde när de blir vuxna!

  Allas lika värde bör kopplas till allas lika skyldigheter. Det tycks många bortse från. En del debattörer vill se fri invandring och menar att alla landgränser bör tas bort. Det är en vacker tanke men den bör rimligen förutsätta samma beskattning och likartad social service i världen. Det blir svårt att hålla svenska skattebetalare inlåsta med gränser som inte skall gälla för övriga världsmedborgare. Ett enda världsland med rättvis fördelning bör garantera alla svenskar både lägre värde och sämre välfärd. Det verkar många svenskar arbeta för, i varje fall så länge allas lika inkomst efter skatt och bidrag kan upprätthållas.

  I avvaktan på SVT Socialistiska Världsrepubliken Tellus, kan vi börja med att införa lika kommunalskatt i hela landet. Det skulle underlätta för nya sportarenor och upplevelsebad i alla kommuner med det synsätt många anlägger på landets ekonomi. Alla kommuners lika värde är självklart.

  I ett framtida Tellus skulle statsförvaltning ersättas med en regionsstyrelse med personal från bemanningsföretag från kanske f. d. Rumänien. Kommuner och Migrationsverket avvecklas. De friställda omskolas för att värva nya världsmedborgare för att fylla vårt strandskyddade inland. En ny uppgift blir att förhandla om lån för import av livsmedel för vår mångdubblade befolkning. Efter hand som lånemöjligheterna begränsas skulle tillströmning till Östra Skandinavien avta. Vad allas lika värde då blir är ännu ett oskrivet blad.

  • Hej Jan!

   Hahahaha…du är bara oefterhärmlig i ditt detaljerade sätt att beskriva verkligheten.
   Man vet inte om man ska skratta eller gråta åt det vanstyre vi har i vårt land idag och den viktiga fråga Arne tog upp i sin krönika.
   Vansinnet verkar inte ha några landsgränser heller. Jag pratade idag med min kanadensiske vän och han redogjorde i princip för identiska problem vi debatterar varje dag på denna sida och i annan alternativ media.
   Det är inte svårt att bli galen om man börjar gräva i allt detta, men det skulle säkert underlätta om man var det! 🙂

   Tack för din underbara kommentar här!

   /Lars Agerstig
   honesty4u@hotmail.se

 2. Det kommer och bli en väldigt intresant händelse, när alla ‘värdegrunder’ kommer och ‘skrotas runt om i Sverige…
  Det vills säga när en riktig översätttning kommer –> ”All human beings are born free and equal in dignity and rights” på Svenska –> ”Alla människor är födda fria och jämlika i värdighet och rättigheter”. Hur mång Dumstrutar kommer och behöver produceras.

  Typ –> Björn Rosenström Lurad youtube punkt com/watch?v=KXYy_uJYQjo

  • Hej Anonym!

   Du får gärna förtydliga vad du egentligen menar!
   Är det enligt dig bra eller dåligt att värdegrunder kommer att skrotas?

   Björn Rosenströms låt var för övrigt inte speciellt bra. Rent skräp, om du frågar mig.
   Men smaken är ju som baken delad…hehe. Tur det kanske!

   /Lars Agerstig
   honesty4u@hotmail.se

 3. Människors lika (låga) värde infördes under 1900-talet i många kommunistländer. De följde nästan perspektivet om att alla människors lika värde innebar att alla som överlevde folkmorden skulle vara lika fattiga (förutom de som gynnades av kommunism och förtryck).

  Att vi ens har medborgarskap innebär för i stort sett alla länder förutom Sverige att den egna nationens medborgare är för nationen mer värda än andra länders medborgare. Det finns politiker som vill urholka det svenska medborgarskapet ytterligare, Sverige ska dela med sig till alla men ingen ska dela med sig till Sverige. Med en helt fri och oprövad invandring där alla nyanlända skulle erhållas svenskt medborgarskap skulle vi på sikt bli mycket fattigare, men vi skulle ändå vara lika mycket värda och det är tillräckligt på pluskontot för att införa fria svenska medborgarskap till hela världen med svensk fattigdom som följd.

  Asylsökande och illegala invandrare betalar 50 kr för sjukvård och tandvård oavsett behandling, medan pensionärer som betalar landstingsskatt för att finansiera vården betalar normal taxa. Det innebär i praktiken att människor som aldrig betalat skatt i Sverige och en del som inte har rätt att vistas i Sverige värderas högre än svenska pensionärer, som tvingas avstå tandvård och medicininköp på grund av bristande ekonomi.

  Likaså värderas barn högre i sjukvården än vuxna, barn får gå före i kön till operationer och betalar inget, men den allmänna uppfattningen är att barn är mer värda än vuxna.

  • Hej Erik!

   Ja, visst är det lite märkligt att den som aldrig bidragit till uppbyggnaden av vår välfärd, värderas högre än svenska medborgare som i generationer skapat välfärden vi har.
   Att dessutom ILLEGALA och därmed kriminella invandrare kan fixa tänderna för 50 kronor, medan våra egna pensionärer, studerande eller de med låg lön får betala tusenlappar för samma vård, känns som ett
   ohyggligt bedrägeri mot den svenska befolkningen.
   Många svenskar har idag inte ens råd att gå till tandläkaren!

   Jag tror att problemet är att folk i gemen faktiskt inte känner till hur verkligheten ser ut idag.
   Vi som vet, har alltså uppgiften att länka ut dessa viktiga krönikor som Arne Holmström, du själv och andra krönikörer så flitigt producerar här på Honesty4u!
   Tack för ert envetna slit med att informera om galenskaper som skapats av våra politiker!

   /Lars Agerstig
   honesty4u@hotmail.se

 4. Hej Arne!

  En verkligt intressant betraktelse av politikers medvetna missförståelse av detta begrepp.
  Människor har ”lika värde” vid födselögonblicket! Därefter skapas olikheter i vårt värde som människor.
  Jag har lite svårt att se, att en massmördare och en Nobelpristagare i medicin har lika stort värde!
  Deras värderingar lär nog vara synnerligen olika också!

  Jag sa, ”medvetna missförståelse”, för även politiker förstår att vi alla har olika värde. Det gynnar dock storfinansens agenda att få folk att tro på begreppet ”lika värde” och politikerna är ju verktyget som finanspamparna använder sig av.
  Som vanligt är sanningen dold bakom de utlagda dimridåerna.

  /Lars Agerstig
  honesty4u@hotmail.se

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.