370. MED LUPPEN PÅ OSS SJÄLVA


370. MED LUPPEN PÅ OSS SJÄLVA
av Jan Ivarson, 2015-11-30.

Många svenskar lever i tron att Sverige är välfärdens förlovade land. Med luppen på utvecklingen, får vi anledning att tvivla.

Inkomstskillnaderna har minskat kraftigt sedan slutet av 1900-talet. Under den tiden har inga nya stora företag tillkommit i Sverige.

Många vill dela med sig av vår välfärd. De blundar för den ekonomiska utvecklingen som är välfärdens bas. I början av 1900-talet hade Sverige hög tillväxt och alla kunde få arbete. Under senare delen av 1900-talet föll Sveriges tillväxt till plats 13 bland 28 industriländer.
Från att Sverige varit det 4:e rikaste landet i världen har det fallit till 13:e plats. Det förklarar varför köer för vård och bostäder växer och infrastruktur och försvar fått förfalla.

Miljörörelsen talar för hållbart samhälle och minskad konsumtion, men driver politik för ökad befolkning som bara kan försörjas med ökad import.

Bland företag med flest anställda, har inget av de 100 största grundats efter 1970. Media och politiker har ansett nationalism som oönskad. Svenskanda har ansetts fult. Flera av de största företagen har sålts till utlandet dit utveckling och produktion överförts. Basindustrin tyngs av skatter och osäkerhet på energiområdet.

Svenska företag har skapat tusentals jobb utomlands men få i Sverige.
Mellan år 1950 och 2000 ökade befolkningen med nästan två miljoner medan ökning av arbetsplatser i privata företag var nära noll.

Vår oförmåga att reformera bostadsmarknaden har lett till att vi fått Europas lägsta byggande, samtidigt som befolkningen stadigt ökar, främst av lågutbildade. Vi har vant oss vid bostadskvalitet som en ökande del av befolkningen inte har råd att betala för. Det är ingen hållbar utveckling.

Samhället försöker hålla skenet uppe med försörjnings- och bostadsbidrag. Pengarna tas med höjda skatter men främst från andra områden.

I dagarna har ledningen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset meddelat att de måste spara 200 miljoner kronor. Personalen skall minskas med 400 personer. Ett tjugotal vårdplatser kommer att tas bort, trots att befolkningen och behoven ökar. Det är en konsekvens av att ökande befolkning inte bidrar tillräckligt till landets ekonomi.

Så öppnas hjärtan utanför operationsavdelningarna.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

1 tanke på “370. MED LUPPEN PÅ OSS SJÄLVA

  1. Ann Wibble satte in nådastöten när hon var Finansminister i Bengt Westerbergs regering med orden, nu ska Sverige bli ett tjänstemannasamhälle? Fakta är att många hantverkare började söka sig till lata och bekväma uppgifter och sitta på ett kontor och krafsa med pennan.
    Tyvärr har vi förlorat civilisationens mål att skapa ett civiliserat land långt före Ann Vibbles utspel som också dödade arbetarklassen!
    I sak, det var länge sen Sverige var ett civiliserat land, det dog i samband med 68 rörelsen och till allmän upplysning, den regim vi har, står i ansvar för ett civiliserat land!
    Våra journalister är en stor bidragande orsak att Sverige är inte ett nationellt land längre!!
    Så i sak består vi av splittrade samhälls delar och inte längre ett homogent land!
    Därutav är det omöjligt att få tillbaka Sverige igen till ett civiliserat land!
    Inte helt fel att kalla oss för nordiska Mellanöstern!

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.