247. GARANTIER MED LAGSTIFTNING


247. GARANTIER MED LAGSTIFTNING
av Jan Ivarson, 2015-03-12.

I Sverige har problem lösts med att regeringar infört garantier mot brister. Tror det började i vården. När köerna till sjukhusen blev besvärande långa löstes de för en tid med att regeringen införde vårdgaranti för kortare köer.

Svenska skolans bottenrekord lämnar inte regeringen oberörd. Därför har den valt en lärare till skolminister. En god tanke. Annars brukar principen för politiska utnämningar vara bra person på fel plats. Den principen hävdas av flera partier för kvoteringar till bolagsstyrelser. Frågan har behandlats på Honesty4u i krönikan ”110. Kvotering till andra branscher”.

Nu vill minister Gustav Fridolin (MP) ta krafttag för att lyfta skolan med en utbildningsgaranti. Han är tillräckligt erfaren för att lägga uppgiften på kommunerna. Det är glädjande att Fridolin ser sambandet mellan låga skolresultat och områden med många invandrare. Sådant skulle för bara något år sedan varit otänkbart. Det hade ansetts som en skymf, mot alla som valt att komma till vårt land för att lösa våra problem med en åldrande befolkning.

Fridolins lösning för ett av invandringens utmaningar är införande av en undervisningsgaranti.
– Den skolsegregation vi nu ser kan vi inte fortsätta att acceptera. Det är därför vi satsar på de skolor som har de tuffaste förutsättningarna. Vi är också beredda att införa lagstiftning så att mottagning av nyanlända ser bra ut i hela landet. Det innebär att alla nyanlända får studiehandledning, framhåller Fridolin.

Fridolin säger inget om från vilka områden pengar skall tas för hans garanti, men han har goda möjligheter att snabbt få fram alla studievägledare genom omskolning av jobbcoacher som avvecklas. De bör klara av att lära elever baskunskaper som att förstå klockan, först den analoga och i högre klasser även den digitala. Förmågan att omvandla timmar i decimalform till timmar och minuter hör förmodligen hemma på högskolenivå.

– Det gäller att nya elever kommer in en grupp som har rätt kunskapsnivå, säger Fridolin.

Kanske menar ministern att elever skall placeras i en klass som motsvarar deras kunskaper, istället för efter ålder som är brukligt. Uppgraderingar kanske kan accepteras med viss avundsjuka, men hur blir det med de som nedgraderas? På sikt kan vi få en ny garanti mot nedgradering.

Ett annat alternativ är att alla går i klasser enligt ålder med parallellklasser för svaga och normala elever, likt gamla tiders hjälpklasser. Är vi mogna för en sådan återgång? Kanske finns alternativ vi ännu inte känner till.

För att goda tankar skall bli verklighet avser regeringen skjuta till mer pengar och lagstifta om att de skall användas för god undervisning! Tankarna harmonierar med lagar för de som vistas illegalt i landet. Enlighet en lag är de illegala, enligt en annan lag kan de ändå vistas i landet som papperslösa med rätt till förmåner.

Regeringen avser alltså skjuta till pengar för att kommunerna skall klara av den undervisning de sedan länge haft i uppdrag att bedriva. Ministern har insett att skolor med elever som inte kan svenska medför problem och kostnader, ett faktum som måste döljas på bästa sätt. Därför lanserar Fridolin åtgärder för mer pengar till invandringen som stöd åt svaga elever. En del av invandringens kostnader förvandlas därmed till skolkostnader. Det ser bättre ut i statistiken. Lockande behov finns inom vården och rättsväsendet.

– Det är andra länder som är extrema och inte Sverige, framhåller Migrationsverkets nye generaldirektör i samtal med utländska besökare. Dessa förvånas över att vi har mångdubbel invandring per capita jämfört med andra länder. Hur det är med den saken framgår av diagram på siten https://affes.wordpress.com.

Fridolin behöver utveckla sina tankar, så vi får veta mer om hur han tänkt sig sin skolreform. Han bör inte vara blyg och bara förslå en garanti för att undervisning skall vara undervisning. Han bör ta ett rejält grepp och lyfta hela skolsystemet i en gymnasiegaranti med betyg, som garanterar minst hälften av eleverna genusriktiga studier vid Södertörns Högskola.

En gymnasiegaranti skulle ge behövligt kunskapslyft, höja Sverige i Pisa-rapporter och uppmärksammas utomlands ända till Saudiarabien.

Jan Ivarson
politiskt obunden

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.