480. RENARE STRÄNDER, JOBB FÖR ARBETSLÖSA


480. RENARE STRÄNDER, JOBB FÖR ARBETSLÖSA
av Jan Ivarson, 2016-08-09.

Riksdagsman Lars Tysklind (L) har en bra artikel ”Satsa på renare stränder” i Bohusläningen, om behov av att städa stränder. De är nerskräpade av strandat avfall, mest plast. Mellan 4 000 och 8 000 ton beräknas driva in varje år.

Städning av stränderna kostar kustkommunerna årligen stora belopp. Liberalerna föreslår att Havs- och Vattenmyndigheten skall bidra med medel för strandstädning med 200 miljoner för fyra år.

Det är ett lovvärt initiativ men som luttrad kustbo känner jag tvivel. Utanför Bohuslän ligger vrak från andra världskriget som läcker olja och de har ingen regering hittills haft ambition att göra något åt. Det syns ju inte men det gör skräpet, så visst hopp finns.

Strandstädning är jobb som utförs som lagarbete. Många kan klara arbetet utan någon större utbildning och är utmärkta arbeten för friska arbetslösa.

På förläggningar för flyktingar saknas ofta vettig sysselsättning. Varför inte införa krav på arbetsdagar med full betalning enligt kollektivavtal för de som deltar aktivt. Försörjningsstöden dras in för arbetsdagarna. Det blir en vinn-vinn-situation för migranter och samhällets kassor. Både svenskar och migranter får en nyttig insikt om hur lönsamt det är att arbeta efter skatt, jämfört med att leva på bidrag.

Är Tysklind (L) beredd att ta upp den frågan om arbetsdagar i sitt parti?

Tror han kan påräkna stöd från SD, men det kanske blir det största hindret för att ett vettigt förslag skall genomföras.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/479-nya-rut-avdrag/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/481-lisa-rovlund-fran-aftonbladet/

3 tankar på “480. RENARE STRÄNDER, JOBB FÖR ARBETSLÖSA

  1. Har faktiskt tänkt i precis samma banor som du.
    Med enda skillnaden att de ska få jobba för sina bidrag, inte avtalsenlig lön, vill man inte jobba får man heller inga pengar för den dagen det fanns jobb. Möjligtvis kan de erbjudas en liten extrapeng. Som när man tvingar socialbidragstagare att jobba heltid för 700:- extra per månad.
    Självklart ska inte sjuka och gamla behöva göra det eller de som har små barn att ta hand om.

  2. Men Ivarsson! Ska asylanterna helt plötsligt börja arbeta? Då kommer dom ju att resa tillbaka till landet dom flydde ifrån och Sverige går miste om högutbildad arbetskraft. =)

  3. TILL ALLA LÄSARE

    Jag läser med stort intresse era inlägg och kommentarer här på Honesty4u. Mycket uppfriskande!

    Det fria åsiktsutbytet, är faktiskt själva anledningen till att denna webbsida överhuvudtaget finns.
    Jag anser att åsikts- och yttrandefrihet är bristvaror i dagens Sverige!

    Vi måste våga tala om ALLT
    Jag skulle vilja vända på det hela genom att säga, att de som inte öppet vågar säga sitt hjärtas mening här eller på något annat sätt mörkar vad de tycker och tänker, behöver knappt ens göra sig besvär att besöka Honesty4u!
    På Honesty4u råder det total åsikts- och yttrandefrihet!

    Denna åsikts- och yttrandefrihet måste dock ske under eget ansvar men också hanteras med förnuft och respekt för andra människor. Det innebär att Honesty4u aldrig tillåter förtal av andra människor!
    Alla åsikter från vänster till höger är dock välkomna, om de innehåller saklighet och främjar ett förnuftigt debattklimat.

    Något att tänka på

    Ur tystnad föds bara fördomar och dumhet. Låt debatten flöda fritt för ett bättre Sverige!

    Kom ihåg att alltid ge krönikören som skrivit en bra krönika lite uppskattning med några rader i en egen kommentar!
    Tack på förhand!

    /Lars Agerstig
    honesty4u@hotmail.se

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.