209. TANKAR I JULSTÖKET


209. TANKAR I JULSTÖKET
av Jan Ivarson, 2014-12-21.

Ett av våra barnbarn hade fått i uppgift i skolan att göra lite släktforskning. Därför ringde barnet upp för att få veta vad vi kunde berätta om släkten. Hustrun svarade som vanligt. Det anses nog underförstått av oss båda, att det är en kvinnlig syssla att svara i telefonen. Hon berättade en del om släkten och senare talade hon om samtalet för mig. Vi har faktiskt en bok som dokumenterar en släktgren ner till Birger Jarl och längre bakåt i tiden, men det berättade hon inte för barnbarnet. Det får vänta tills han blir äldre.

Av samtalet kom jag att tänka på vad min far sagt till mig då han levde. Redan på hans tid hade vi några gravar att sköta, så det har blivit en del besök på kyrkogårdar.

Vid ett tillfälle sa far, att han tyckte det var intressant med gamla gravstenar. På en del står det titel på den bortgångne som berättar vad han levde av, sa han. I mina hemtrakter finns det många hemmansägare och skeppare. Komikern Ronny Eriksson i Norrland har också uppmärksammat detta. Han har dessutom noterat att på kyrkogården i hans byggd, kan man även se vad några dog av. Fast den informationen gör sig bäst om den omtalas, inte läses. Det blir inte lika bra i skrift, men så här sa han:
– Det står ”Sköts av kyrkogårdsförvaltningen”.

På en sten i min hembygd står det ”Donatorn”. Det visar att det var en förmögen man som donerat till välgörande ändamål. Jag har några gånger sänt lite extra pengar utöver medlemsavgiften till Sjöräddningen och föreningar, men det kvalificerar nog inte till att skriva donatorn på min grav. En familjegrav har vi sedan tidigare generation, med plats för urnor. Nu strös mångas aska ut och det som blir kvar efter en avliden person, finns snart i bästa fall bara på Internet. Därför är det bra att skriva sånt här strunt. Det ökar möjligheten att bli ihågkommen och det vill nog de flesta. Det är väl därför vi har gravstenar och för att efterlevande bättre skall minnas sina förfäder.

Kvinnorna omnämns på gravarna med enbart förnamn eller med titeln Hustrun. Här måste jag medge att Fi har en poäng när de påstår att samhället är mansdominerat. En del kvinnonamn är ju förvanskade mansnamn som Albertina och Josefina. Min farmor var en driftig kvinna med riktigt kvinnonamn – Charlotta – men så stammade hon också från Birger Jarl.

Det var naturligt förr i tiden att de flesta kvinnor var hemmafruar. De hade mycket att göra i hemmet. Det fanns inga hushållsmaskiner, matlagning tog lång tid och det mesta textiler gjordes för hand. I välbärgade familjer hade man pigor och gårdskarlar. Men kvinnoarbete uppskattades också på den tiden. I gamla bouppteckningar har värdet på två ställ sänglinne, över- och underlakan och örngott, upptagits till samma värde som för en ko. En ko värderas i vår tid till flera tusen kronor men sängkläder kan köpas för några hundra kronor.

Min fru säger att hon är nöjd om det står Hustrun på gravstenen. Hon har arbetat i äldrevården bland annat som nattföreståndare och det får inte plats på stenen. Själv säger hon skämtsamt att hon varit Kommandora men det är ingen officiell titel nu för tiden.

Det är i förlängningen av det samhälle jag talat om, som jag ännu delvis lever i. Mesta tiden har hustrun varit hemma för vård av sjukt barn och frisk man. Det har satt spår i mitt beteende och jag erkänner att det också varit och är bekvämt. Jag visste heller inte för fyrtio år sedan, att det skulle bli status om en karl kan laga mat. I min roll som företagare har jag levt med mer i tiden, tror jag i alla fall. Jag förstod att tillrättavisa, förklara och att berömma. Tyvärr har berömmet inte varit lika självklart i hemmet men det gäller nog även kvinnor, åtminstone i vissa situationer.

En äldre dam och hustrun diskuterade sina mäns tillkortakommanden i hushållet. Hustrun gav mig lite beröm:
– Han kan inte laga mat och ser inte mycket själv som behöver göras i hemmet, men om jag säger till honom brukar han göra det. Så gör han det mesta tekniska och rensar i trädgården och sköter bilar och båtar. (Kort sagt, en naturlig arbetsfördelning mellan make och maka födda i första halvan av förra århundradet).
– Ja men då är han inte så dålig i all fall, sa damen.
Det tog jag till mig. Jag är inte så dålig i alla fall!

Nyligen inför Julen deltog jag i inre tjänst under hustruns överinseende. Ett uppdrag var att damma och polera klarlackade möbler, varav några med utsirade mönster och små hål. När hustrun sett att jag börjat, försvann hon till våningen under. Jag tog mig an uppdraget och var inställd på att göra ett bra jobb. Skall minsann göra lika rent i springorna som i vapenvården i militärtjänsten, tänkte jag. Byråer, stolar och en stor golvklocka i mörk ek blev glänsande fina. Då jag var nästan klar hörde jag hustrun komma. Nu kommer hon bli glad tänkte jag och väntade beröm, men det första hustrun sa var:
– Så smutsig trasan har blivit.

Det gav mig en tankeställare. Så har jag nog betett mig många gånger. Jag talade senare med hustrun om detta och hon sa att visst blev det fint och så fick vi ett gott skratt. Vi får inte glömma att berömma varandra både i politiken, i arbetet och i familjen när någon gör något bra. Det kostar lite men gör stor nytta.

Tiderna, språket och värderingarna förändras. Vi äldre lever delvis med värderingar som är en blandning av de som gällt under hela livet. Yngre förstår det kanske bättre om vi talar om teknikens utveckling. Jag har upplevt ånglok och ångfartyg i trafik. Far har berättat, att då elektriciteten kom till byn kunde en del inte förstå hur strömmen kunde rinna i trådarna upp till de högst belägna husen.
Nu har jag svårt att förstå, hur pojkar kan vara lucior.

Jan Ivarson

1 tanke på “209. TANKAR I JULSTÖKET

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.