226. KATTEN SOT HOS VETERINÄREN


226. KATTEN SOT HOS VETERINÄREN
av Jan Ivarson, 2015-02-09.

Husse och matte är måna om min hälsa. De har gett mig sjukförsäkring och tar mig åtminstone vartannat år till kattdoktorn för hälsokontroll och vaccination. Härom dagen var det dags, eftersom jag skrikjamade för att det gjorde ont i svansroten. En natt hade jag fått ett bett av en annan katt men det hade inte husse eller matte sett genom min tjocka päls, för jag är en norsk skogskatt.

Matte bokade tid hos kattdoktorn och efter bara någon dag fick vi komma dit. Jag blev undersökt och den snälla kvinnliga doktorn hittade min svansskada. Hon tömde den på var efter att jag sövts ner och pälsen rakats av. Husse retas och säger att jag ser ut som en pälslös vrålapa i baken.

Husse hade beställt tusenmilaservice med sövning för tandinspektion. En av mina innersta kindtänder fick delas och dras ut efter tjänst i nio år. Fy katten för det, men som tur är fick jag smärtlindring och piller mot infektion som husse trycker i mig.

Husse och matte tycker synd om mig men är samtidigt avundsjuka. Jag hörde husse säga till matte, att om han varit sjuk hade han fått ringa till många ställen och slutligen sitta på Länssjukhuset och vänta en hel natt, orolig för att få p-böter. P-avgiften kan bli större än vårdkostnaden sa han. Om han behövt operation hade han fått vänta minst ett halvår eller åka till ett sjukhus i en annan landsdel.

Min granne är en ung medveten röd kattflicka med granna vita morrhår och rött tandkött. Oftast går hon bara förbi mig med svansen i vädret. Vi pratar sällan med varandra för vi har så olika åsikter. Hon anser inte vi kattgubbar tar ansvar för familjen och kattungarna, men när jag kommer med en mus får jag inte komma nära mina barn utan måste lämna musen på en meters avstånd. Annars blir det morr och fräs. Så tycker hon inte om privata veterinärer i synnerhet inte de som har sitt bolag på en ö.

– Det är odemokratiskt att en del katter får snabb vård betald av privata försäkringar. Ingen bör få tjäna pengar på katters vård, drog hon till med i en jamare.

Tur att husse inte hörde det. Hon menar att all djurvård skall ske i samhällets regi och betalas med en väl tilltagen djurskatt. Då kan en del gå till omärkta katter, så kallade papperslösa, så att också de får vård, även vi andra får vänta några månader på behandling.

Jag tycker att kattlivet är bra som det är och nu är mustillgången god. När tanddragningen läkt sig skall jag knapra i mig några som omväxling till köpmaten.

Katten Sot
obunden frigående
via Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.