298. FÖRBUD NÄR ÖVERHETEN HOTAS


298. FÖRBUD NÄR ÖVERHETEN HOTAS
av Jan Ivarson, 2015-07-10.

I alla tider har man försökt tysta folk som sagt sanningar och ironiserat över makthavare. Revyer bygger i hög grad på att göra underhållning av verkligheten, ofta om politik. Ironi och visor biter ibland bättre än kritik i klartext. Därför har författare av visor varit utsatta för påtryckningar och förbud för att inte framföra sina verk.

Karl-Gerhard var en känd revykung. En av hans mest uppskattade visor blev kupletten Den ökända hästen från Troja. Dåvarande statsminister Per Albin Hansson ringde personligen upp Karl-Gerhard och bad honom ta bort visan, men han vägrade. Då kom två polismän och överräckte ett förbud att framföra kupletten.

I detta fall kände sig statsministern nog ´härtill nödd och tvungen´ av hänsyn till främmande makt.

Lennart A V Hagvall var en revysångare som blev svartlistad i Sveriges Radio för en visa i vilken han drev med överhetens uppsluppna fjällsemestrar. Hans visa Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen gavs ut 1947. Den blev snart förbjuden, dödskallemärkt i Radions skivarkiv och Hagvalls karriär var slut. Visan ansågs allt för ekivok för att få sjungas om fint folk, med texter som:

Vi bytte fruar med vandra framåt kvällen.

Förmodligen bidrog även strofer till förbudet som:

Och när som divorna,
fick syn på drivorna,
så skrek dom till:
Å herregud så mycke´ glass,

Texten förlöjligade de förmögna fruarna på fjällsemestern som behövde avkoppling efter tungt arbete i hemmen med att styra sina tjänstefolk.

Sjömansvisan – Titta in i min lilla kajuta – blev också förbjuden. Där sjöng man:

Då skall vi krama varandra och njuta.

Sådant passade inte dåtidens värdegrund.

Idag finns knappast några sexuella begränsningar. Nu kan man kan sjunga – Ta mig – utan att någon reagerar. Den sexuella frigjordheten blev möjlig genom det som utvecklades till feminismen, som märkligt nog inte reagerar på utlänningars kvinnoförtryck i Sverige. I dag tävlar politiska partier om vilket som är mest feministiskt.

Ingen hade moraliska invändningar då Benny Andersson, Stikkan Andersson och Björn Ulvaeus skrev en låt som framfördes av Brita Borg – Ljuva sextiotal – i vilken hon sjöng – ljuva sextiotal, då alla kände sin far.
I våra dagar får man skoja om sådant, men nu är annat förbjudet med bland annat en relativt ny lag om Hets mot folkgrupp.

Nu får misstänkta brottslingar inte beskrivas med signalement i pressen om de avviker från typiska svenskar. De beskrivs till föga nytta för infångandet som – en svensk – eller – en man i tjugoårsåldern. Det har också blivit förbjudet att ironisera över utlänningars brottslighet i Sverige och i vissa kretsar att ens skalda väl om Sverige. Nyligen blev det protester bland twittervänstern sedan författarinnan Liza Marklund i Sveriges Radio P1 i programmet Sommar spelat låten Sverige, Sverige, fosterland av bandet Ultima Thule.

Man kan förstå att det kan vara känsligt att framföra enstaka rumsrena citat av en viss framlidne herr Adolf, om sådana finns, men jämförelserna mellan herr Adolf och Ultima Thule saknar balans. Varför är en dikt om Sverige stötande?

Den första versen i Sverige, Sverige sätter nivån på texten:

Över ängar, nerför dalar
 Snöbeklädda toppar 
Som skönjas i våran ögonvrå
Världen och jorden
Längst upp i Norden
Vackra sjöar, berg, skär och öar
Sverige det är vårt fädernesland
Vi älskar vårat land
För att värna om det dyraste hopp
Och dess fana vi glatt skall höja opp.

Den nya värdegrunden i Sverige har förbjudit att spela den folkkäre viskomponisten och sångaren Owe Thörnqvist visa – Sverigebesöket – från 1981. Den handlar om hans mamma som blev misshandlad. Här följer första versen:

Jag fick telefon från brorsan,
att det var illa ställt med morsan,
och han tyckte jag skulle skynda mig hem.
Jag tog planet ifrån Rio,
samma morgon klockan tio,
och var hemma kvart över fem.
När jag såg min gamla mamma ,
grät jag tårar och jag stamma´,
hon försökte le och hålla min hand.
Doktorn sa det hänt vid busstationen,
när hon hämtat folkpensionen,
slogs hon ned av tvenne modiga män.
Att dom sen fick nå´ra dar i buren,
lär inte bota skallfrakturen,
och dom lär va´ i farten igen.

Länkar:
Sång. Den ökända hästen från Troja.

Sång. Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen.

Sång av Owe Thörnqvist. Sverigebesöket.
Text. Sverigebesöket.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

5 tankar på “298. FÖRBUD NÄR ÖVERHETEN HOTAS

  1. Heja Jan! Det är något alla skulle göra för dina fantastiska krönikor, heja på dig som serverar så många sanningar!

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.