252. TOMT SJUKHUS ÄR EN RESURS


252. TOMT SJUKHUS ÄR EN RESURS
av Jan Ivarson, 2015-03-19.

Ironiska funderingar om tomma vårdlokaler.

Ett av våra sjukhus är en fin tegelbyggnad från svunna tiders byggnation av landstinget, då skatter gick till vård, skola, omsorg, infrastruktur och försvar. Nu står en del av lokalerna tomma sedan skatterna omdirigerats till mer angelägna områden. Det har hittills varit svårt att finna hyresgäster inom vården som detaljplanen förutsätter, men vi får inte ge upp, utan se tomma lokaler som en möjlighet.

Politiker förkunnar att arbetslösa nysvenskar med utomeuropeiska kunskaper är en resurs. På samma sätt bör vi se tomma sjukhuslokaler. De står redo för nya verksamheter närhelst sådana dyker upp.

Om detaljplanen tillåter, skulle tomma sjukhuslokaler kunna bli ett centrum för omskolning av jobbcoacher till språklärare för hundratalet nya språk som vi måste lära oss för att kunna serva nysvenskar. Hoppas kommunpolitiker ligger
på hos statsmakterna för att få sådan verksamhet till sin kommun.
Tänk om din kommun kan få en filial till en högskola med genusriktig undervisning om främmande kulturer som komplement till främmande språk. Undervisning i det utdöende svenska språket är mindre angeläget och behöver inte ens diskuteras i en workshop.

Det finns behov av att förklara och lära ut nysvenskars seder som berikar vår kultur. Hittills har mest problemen blivit kända genom brottsrapportering i media trots välmenande filtrering. De positiva nyheterna behöver lyftas fram. Därför är det tur att Alexandra Pascalidou inte gjorde allvar av att lämna landet. Kanske hann hon inte säga upp sig. Nu är hon åter i Tv-rutorna efter någon veckas övervägande.

Inom vården finns behov av utbildning och behandling av nya sjukdomstyper. TBC har länge varit utrotad i Sverige men har återkommit de senaste åren. Media menar det beror på svenskars ökade utlandsresande. Svenskars ökade intresse för utlandssemestrar kan bero på beskattning och svårigheter att få bygglov för fritidshus på behörigt avstånd från vattendrag.

Svenskar bör vänja sig att inte bara se TBC som ett gissel, utan även som en tillgång som kan ge ny verksamhet och fylla tomma sjukhuslokaler.

Staten måste omdirigera pengar från järnvägar till utbildning och stöd åt frivilliga organisationer som förklarar migrationens nyttigheter och för att utveckla näringar för nysvenskars behov. Sådana verksamheter bör passa i gamla sjukhuslokaler.

Jan Ivarson
politiskt obunden

2 tankar på “252. TOMT SJUKHUS ÄR EN RESURS

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.