196. INGEN TID MED VÅRA GAMLA


196. INGEN TID MED VÅRA GAMLA
av Jan Ivarson, 2014-11-26.

Ropen hörs, tårarna syns men Sverige har för lite arbetskraft i vården för att de gamla skall få anständig hjälp. De som arbetar på äldreboende måste vara pålitliga och ha kunskap om gamlas behov och beteende. En del äldre med demens kan bli besvärliga. Det måste personalen förstå och bemöta professionellt. Många sysslor är vardagliga som hjälp med hygien, måltider och medicinering. Äldre behöver någon att samtala med och få hjälp att komma ut. För det har många äldreboenden för lite personal. Regeringens förslag att hjälpa in ungdomar till första jobb på äldreboende, är försök vi ännu inte vet hur utfallet blir.

Vi har personalbrist när arbetslösheten är hög. Förklaringar är
– oattraktivt arbete med låg lön
– försörjningsstöd utan jobb väl så attraktivt
– brist på utbildad arbetskraft
– brist i kommunkassorna

De tre första förklaringarna hänger ihop. Äldrevården har inte höga löner som attraherar till utbildning och anställning. Även med måttliga löner har kommunerna inte råd att anställa fler. Det är största förklaringen till personalbrist.

Vi har fått ett samhälle som inte har råd med värdigt omhändertagande av våra gamla. Vi har manövrerat in oss i ett moment 22. Vi försörjer arbetslösa som ännu inte har rätt utbildning. I väntan på utbildning kostar de så mycket att kommunerna inte har råd att anställa de som står till förfogande.

Jan Ivarson

3 tankar på “196. INGEN TID MED VÅRA GAMLA

 1. Min gamla, svårt dementa, mor bor hos mig just nu efter att hemtjänsten ”missat” lite arbetsmoment i sin egen arbetsagenda. Oj då, var det fler sidor(i deras arbetsmapp), var svaret jag fick när jag mycket upprörd och ledsen, ifrågasatte hur jag kunde finna min mor i mycket dåligt skick. Då hade hon inte blivit tvättad eller duschad på flera månader. Ni kan tänka er synen som möter mig? Jag vill inte beskriva detaljerna av respekt för min mor, även om hon aldrig kommer att läsa detta. Hemtjänstpersonalen bestod nästan uteslutande av människor från andra delar av världen och att det blivit så fel förklarades med att folk från andra länder har en mycket större respekt för dom äldres integritet. Dom vill inte tränga sig på och kränka äldre.
  Nu får jag hjälp från hemtjänsten temporärt, här där jag bor. Tjugo minuter på kvällen är den tid som är avsatt för att hjälpa att klä av, tvätta och byta blöjor, borsta tänder( och protes), ta på nattlinne etc och lägga henne. Tjugo minuter är ett högt tempo för en gammal dement människa, men det är vad en åldring är värd i Sverige idag! Det här är vad hon fick efter ett slitsamt liv och inbetalade skattekronor.
  Eftersom det kommer nya hemtjänstpersonal så gott som varje dag, så förväntas jag stå bredvid och berätta vad som skall göras och hur. Det är min avlastning!
  Man undrar hur det ska gå med framtiden och hur fort landet kunde bli så dåligt?
  Men skatten den vill dom ha, så mycket som det bara är möjligt att klämma av varje medborgare. Men att få något tillbaka, som vi trott i alla år, det kommer inte att ske.
  Samhällskontraktet är brutet sedan länge nu, tycker jag!
  Så här ser det ut i nästan varje yrkesgrupp inom välfärden i dag.

  • Hej Britt-Marie!

   Din berättelse är hemsk och smärtsam att läsa!
   Jag har ett förslag! Skulle du kunna tänka dig att istället berätta din historia i en trevlig Skypeintervju med mig?
   Din historia behöver höras ofta, länge och mycket i detta sjuka land, så att Sverige kan tillfriskna!
   Självklart får du vara anonym under Skypeintervjun, om du vill!

   Man behöver inte alls vara intervjuproffs här. Vi hjälps åt, så blir det bra ändå!
   Det är bara att adda mig på Skype, så tar vi ett snack först!

   Här hör du andra intervjuer, https://honesty4u.wordpress.com/your-voice/

   Välkommen!

   /Lars Agerstig
   honesty4u@hotmail.se
   Skype-adress: lars.agge.agerstig

 2. Tack för en kusligt sann iakttagelse av dagens oanständiga äldrevård!
  Din kommentar om moment 22 är verkligen mitt i prick, vilket min egen mor fick erfara under hennes sista dagar. Det är verkligen beklämmande att se, hur våra politiker behandlar de personer som byggt upp vår välfärd.

  /Lars Agerstig
  honesty4u@hotmail.se

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.