452. RUNDGÅNG – STATEN-UNIVERSITETEN-AKADEMISKA HUS-STATEN


452. RUNDGÅNG – STATEN-UNIVERSITETEN-AKADEMISKA HUS-STATEN
av Jan Ivarson, 2016-05-12.

Regeringen gör vad den kan för att krama fram pengar ur sina bolag, för att finansiera migrationspolitiken.

Staten ger anslag till universitet och högskolor. Nu skall vi inte tro att hela anslagen går till högre utbildning. En del måste universiteten betala i hyra för lokalerna som ägs av Akademiska Hus som staten är ägare till.

Med rundgång via universiteten kan statens lånebehov för migrationspolitiken hållas nere. Regeringen återför pengar från universiteten. På så sätt kan lånebehovet för den gigantiska migrationspolitiken begränsas, samtidigt som man kan säga sig satsa på högre utbildning.

Självfallet kostar universitetens byggnader. De kan betalas på olika sätt. Ett är att staten bygger husen till lägsta kostnad, ett annat är att man sätter dem på bolag som Akademiska Hus och tar hyra.
Den sistnämnda metoden tillämpas och hyrorna sätts marknadsmässigt.

Eftersom Universiteten är belägna i större städers centrum är hyrorna i omgivningen höga. Det passar regeringen bra som på så sätt kan sätta kraftiga marknadsmässiga hyror, för att få tillbaka mesta möjliga. Ett annat sätt hade varit att tillämpa självkostnadsprincipen men den har inte varit aktuell.

Höga hyror som fyllt kassorna i Akademiska Hus, krävs nu tillbaka av staten genom god utdelning. Förlorare blir högre utbildningar som tvingas bidra till nya enklare arbeten för personer med högst förgymnasial utbildning.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/451-gemensamma-skyldigheter/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/453-e-bocker-motarbetas/

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.