649. DÅLIG BEREDSKAP FÖR BÅDE VARMT OCH KALLT KLIMAT


649. DÅLIG BEREDSKAP FÖR BÅDE VARMT OCH KALLT KLIMAT
av Jan Ivarson, 2018-08-24.

Många har insett att Sverige har dålig beredskap för varmt sommarväder och skogsbränder.

Operationer har fått ställas in för att det blivit för varmt eller för fuktigt i operationsrummen när det är kring 30 C ute. De flesta kylanläggningar är dimensionerade för max 25 C och 50 % relativ fuktighet (RF).
Fuktigheten har stor betydelse för hur mycket man kan kyla. Det krävs samma kyleffekt att kyla luft till 20 C från 70 C och 0 % RF, som från 30 C och 60 % RF.

Operationsrum har stor luftomsättning. De som är i rummet står i tilluftflödet. De vill kanske ha 21 C och max 60 % fuktighet. Om man kyler luft från 32 C och 50 % RF till 19 C, blir relativa fuktigheten 100 %. Det är inte acceptabelt. Därför måste man kyla luften till ca 12 C och därefter värma den till 20 C. För det saknas utrustning i de flesta fall. Det kräver större luftkylare och en eftervärmare som det skall finnas plats för.

Sedan elens tillkomst har vi varit vana vid att ha ström kalla dygn. Det är inte självklart. I takt med att vi avvecklar kärnkraften har vi inte inhemsk täckning för elbehovet vid sträng kyla. Då får vi antingen importera el, om det finns att tillgå, eller stänga ner delar av landet! Då kan priset stiga till flera kronor per kWh. Det medför störningar och skador för både företag och bostäder och innebär en övergång till u-ländernas nivå. Det goda med stora elavbrott är att de kommer göra väljarna mer medvetna om landets förändring.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/648-forsorjningskrav-satt-att-lura-valjarna/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/650-skatteverket/

1 tanke på “649. DÅLIG BEREDSKAP FÖR BÅDE VARMT OCH KALLT KLIMAT

  1. Varning! Kommentera inte denna eller andra krönikor här på Honesty4u, då detta kan innebära att krönikörerna kan tolka det som en uppmuntran att fortsätta att skriva intelligenta krönikor för dig som läsare! Sådant vore väl synd, eller hur? 🙂

    /Lars Agerstig
    honesty4u@hotmail.se

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.