625. HÖGA SKATTER OCH HÖGA BIDRAG EN FÖRUTSÄTTNING FÖR SOCIALISM


625. HÖGA SKATTER OCH HÖGA BIDRAG EN FÖRUTSÄTTNING FÖR SOCIALISM
av Jan Ivarson, 2018-05-31.

Socialistiska partier måste skapa behov hos väljarna för att partierna skall framstå som attraktiva. De vänder sig till väljare som inte ser skogen för alla träd. Väljare som inte tänker på att de först plundras på sina inkomster via höga skatter, för att sedan tacksamt få hjälp via bidrag.

En kvinna i 80-årsåldern miste nyligen sin make.
Han efterlämnade ingen pension till sin maka så denna är nu hänvisad till att leva på sin pension och bidrag. Paret har inga barn.
Kvinnan har arbetat full tid utan vabbande hela livet som utbildad sjukgymnast.
Under en tid var hon chef för regionens sjukgymnaster. Hon bor i en femtiotalsvilla med renoveringsbehov och trädgårdsskötsel hon inte klarar av. Lyckas hon finna en lägenhet och säljer huset, får hon pengar men kanske inget bostadsbidrag men förmodligen räcker inte pengarna för huset till en ny tvårummare med insats.

Kvinnan har levt i tron på vad som utlovades då pensionssystemet reformerades med ATP– Allmän TilläggsPension och socialdemokraterna gick till val med affischer med budskapet:  GÄRNA MEDALJ, MEN FÖRST EN REJÄL PENSION.

Kvinnan var bra på sitt yrke men förstod inte att förhandla upp lönen. Hon litade på facket och den samhällsägda arbetsgivaren.
Nu har den pensionerade sjukgymnasten varken medalj eller bra pension.
Inklusive tilläggspension får hon brutto cirka 15 000 kr/månad. Från det skall hon betala kommunalskatt. Den går till staten som betalar kommunen Robinhood-justerat samma belopp för både låg- och höginkomsttagare. Det är regeringens sätt att öka kommuners intresse att ta emot asylsökare utan arbete.
Arbetslösa personer ger kommuner samma intäkter som miljonärer. Kommuner har endast nytta av kommuninvånare med höga inkomster genom att de inte är bidragsmottagare. En sorts omvänd affärsmässighet politiker konstruerat som snedvrider ekonomin. Det minskar kommunens intresse att få fler i arbete som betalar kommunalskatt. Denna går ju till staten och påverkar inte vad kommunen får tillbaka.

Likande förhållande finns på andra områden. Bostadspolitiken är ett sådant. Politiker säger att bokostnader måste sänkas. Menar de allvar kan de börja med att ta bort fastighetsskatten.

Söndagen den 20 maj ägnade TV4 lång tid av morgonprogrammet åt pensioner. Staten kommer inte kunna betala ut tillräcklig pension i framtiden så du måste spara själv, var budskapet. Vad det beror på sades det inget om. 

Rekommendationen var att alla måste bli börsklippare och spara själva. För att försvåra pensionssparande har man slopat skatteavdraget för privat inbetalda försäkringar.
Staten vill få in skatt nu.
Du kan bara spara på privata konton som reducerar möjligheten att få bostadsbidrag. Man kan befara att utfallet av privat sparande blir ungefär som folks misslyckade val av pensionsfonder. Med åren kommer pensionshaveriet att bli än mer kännbart för vanliga löntagare.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan. 

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/624-fake-news-eller-svarighet-att-redovisa/  

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/626-for-sma-attefallshus-blev-en-miss-man-kunnat-forutse/

1 tanke på “625. HÖGA SKATTER OCH HÖGA BIDRAG EN FÖRUTSÄTTNING FÖR SOCIALISM

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.