53. ÖVERVAKADE FOLK


53. ÖVERVAKADE FOLK
av Jan Ivarson, 2013-11-05.

Både gammelmedia och nymedia har artiklar med upprörda känslor om USA:s påstådda övervakning av sina egna och andra länders medborgare. Sajten friatider.se har artikeln ”NSA hackade Google och Yahoo: Skapade det nya registret MUSCULAR som är värre än PRISM”.

Problemet ligger i att den fiende USA och andra länder vill skydda sig mot inte är nationer utan terrorister som gömmer sig i olika länder, inte minst i USA och Sverige. Det kräver nya metoder och en är avlyssning som då drabbar alla medborgare. Det är priset vi får betala för att slippa terrordåd mot oskyldiga.

Stater har alltid ägnat sig åt uppgiftsinhämtning och Sverige är inget undantag. Anledning till att frågan nu blommat upp är att den nu gäller massavlyssning. Skall säkerhetstjänster fånga fula fiskar kommer näten vara stora och ger mest ointressant överskottsinformation som vi får hoppas storebror inte är intresserad av.

En brist har varit att frågan inte diskuterats öppet utan införts i det tysta med okända regler om hur informationen får nyttjas. Helt tyst har det ändå inte varit. Redan under Iraqkriget uttalade Sveriges dåvarande statsminister Göran Persson att man fick räkna med åtgärder som tidigare inte förekommit. Vad de innebar konkret fick vi inte veta och än mindre vill någon nu stå upp för dem.

En närliggande aktuell fråga i svenska media är nysvenskar som strider utomlands. Det är naturligt om en som flytt till Sverige från ett annat land vill stödja de man anser kämpa på rätt sida i sitt gamla land.

Både svenskar och finländare i Sverige engagerade sig i finska krigen. Det föranledde inga upprörda artiklar i svensk press. När både svensk säkerhetstjänst och media ser frågan som ett problem visar det att politikerna satt sig på pottkanten genom att öppna gränserna för folk med andra värderingar än hittillsvarande svenska. Konsekvenserna av det har vi hittills saknat förmåga att diskutera fritt.

Vad är skillnaden om svenskar strider eller stödjer konflikter i Mellanöstern, än då de gjorde det för Finlands sak?

Jan Ivarson

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.