76. PARKERING DYRARE ÄN VÅRD


76. PARKERING DYRARE ÄN VÅRD
av Jan Ivarson, 2014-01-30.

I dagarna diskuteras i media p-avgifter för sjukhusbesök.
Vi har olika syn på vad parkering skall kosta. Man kan förstå att det kostar att parkera på en p-plats som t. ex. kommunen skapat för att underlätta parkering i tätorter. Stora köpcentra vill ha kunder och har därför gratis parkering. Kunderna betalar indirekt med påslag på varorna. Ser man det enbart ekonomiskt, vill sjukhusen ha så få kunder som möjligt, för de medför ju bara kostnader. Då är dyr parkering bra. Men det blir konstigt om parkering kostar mer än vården, eller har vi börjat betala för vården med parkeringsavgifter utan högkostnadsskydd?

Det skulle bli politiskt svårt att mångdubbla vårdkostnaderna och dessutom kräva att vårdsökande eller anhöriga skall springa ut från timslång väntan på akuten en vintermorgon, bara för att betala patientavgiften innan klockan är viss tid slagen. Så förhåller det sig nu med parkering.

En annan fundering rör hur sjukhusens parkeringar ursprungligen finansierats. Var det inte så att då sjukhuset byggdes var parkeringsplatser för patienter, anställda och leverantörer en del av byggkostnaden? I så fall är det ett ofog att överlämna p-platserna till annat företag.

Parkering skall ses som en del av sjukhuset och därmed utgör den en del av patientkostnaden. Om det inte är så, kan nästa steg bli att man måste lämna ytterkläder i garderober med skyhög garderobsavgift, om inte politikerna tvingas till omvändelse under galgarna. Går det att ta betalt i garderoberna blir nästa steg att sälja ut byggnaderna. Det kan heta att vi har bra vård för en låg patientavgift, men vi får betala fastighetsavgift till ett annat bolag som förvaltar byggnaderna. Patientavgiften täcker bara sjukvårdsutrustning och sjukvårdspersonalens insatser, kan man komma att hävda.

Patientparkering bör ses som en del av vårdkostnaderna. Det uppmuntrar att ta egen bil till sjukhuset, istället för taxi eller ambulans. I första hand bör patienter befrias från oron för p-avgifter och böter, i andra hand för kostnaden om den inte är obetydlig i förhållande till vad man betalar för vården. Däremot bör besökare få betala efter rimlig kommunal taxa. Besökare kan ju förutse sin besökstid och kan antas vara så friska att de kan gå ut och köpa mer p-tid då det behövs.

Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.