729. DE MISSFÖRSTÅDDA FÄSTINGARNA


729. DE MISSFÖRSTÅDDA FÄSTINGARNA
av Jan Ivarson, 2019-08-05.

På datorn poppade ett meddelande upp om att det är tid att åter vaccinera vår katt mot fästingar. Det gav mig blandade känslor med gnag i samvetet, efter att inte ha undgått intryck av Sveriges utvecklade ansvarstagande för utsatta individer. Alla skall med.

I en humanitär stormakt är det inte bara några individer man bör värna. Ett bra samhälle bör se till alla och de små. De glöms ofta bort eller rent av fördrivs. Fästingar är en sådan art.

Fästingar har fördrivits i åratal och fått skuld för smittsamma sjukdomar som de själva drabbas av. Vi vet inget om de stackars smittade fästningarna lider i det tysta av TBE-virus eller om de är immuna. Även fästingar kan ha ett själsliv och har rätt att leva som de vill och är skapta för. De kan inte hjälpa att virus som de drabbas av även kan smitta deras värddjur.

Sjukdomar som drabbar människor och andra värddjur skall inte skyllas på fästningarna. Spridning till värddjur orsakas av att de rör sig i fästningarnas marker och för med sig sjukdomar hem. Vi skall betänka att de flesta fästingar är friska djur som inte medför någon sjukdom. De är en del av den värdefulla mångfalden vi måste värna om och anpassa oss till.

Det är även synd om osmittade fästingar. De mister en stor del av sin avkomma genom svårigheter att finna värddjur som råkar passera förbli som de kan hoppa på. Vi bör därför underlätta fästingars reproduktion med forskning och omfattande integrationsprogram. Staten bör erbjuda fästingar områden där de kan slå sig ner tillsammans med lämpliga värddjur. Dessa får vänja sig att öppna sina hudar för fästingar och lära sig se dem som resurser på sikt.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: 728. PRISET FÖR ATT FÅ EXPORTERA

Nästa krönika: 730. KRONANS MINSKADE VÄRDE

1 tanke på “729. DE MISSFÖRSTÅDDA FÄSTINGARNA

  1. Några som läst har undrat vad jag menar. Förstår dem, borde varit lite tydligare..
    Man får vara lite konspiratoriskt lagd för att se likheten med migrationspolitiken och utlänningars medförda sjukdomar till Sverige.

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.